Prženice su popularno jelo od hleba i jaja. Najčešće se služe za doručak. Njihovo ime varira na srpskom govornom području, pa ih tako u Banatu zovu „kvašenice”, u Bačkoj „moča”, na jugu Srbije „ribanjke” ili „kriške”, u Sremu i Bačkoj „zavijače”. U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli. Zavisno od ukusa mogu se služiti slatke, sa šećerom ili džemom ili slane, sa sirom, pavlakom, kajmakom..Isprobajte recept za lažne prženice bez jaja, ali jednako slasne i hrskave.
- Sastojci:
- 4 kriške starog hleba
- 2 kašike mleka
- 2 kašike putera
- 1 kašika šećera
- 2 lista čedar sira
Priprema:
Stavite 4 kriške hleba na pleh za pečenje, koji ste obložili papirom za pečenje. U tiganj sipajte mleko, dodajte puter i šećer pa zagrevajte na srednjoj vatri da se sve otopi. Na kraju stavite čedar sir i mešajte da dobijete tečnu masu. Svako parče hleba premažite ovom mešavinom. Pecite 10 minuta na 180°C.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem