Prženice su popularno jelo od hleba i jaja. Najčešće se služe za doručak. Njihovo ime varira na srpskom govornom području, pa ih tako u  Banatu zovu „kvašenice”, u Bačkoj „moča”, na jugu Srbije „ribanjke” ili „kriške”, u Sremu i Bačkoj „zavijače”. U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli. Zavisno od ukusa mogu se služiti slatke, sa šećerom ili džemom ili slane, sa sirom, pavlakom, kajmakom..Isprobajte recept za lažne prženice bez jaja, ali jednako slasne i hrskave.

  • Sastojci:
  • 4 kriške starog hleba
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika šećera
  • 2 lista čedar sira

Priprema:

Stavite 4 kriške hleba na pleh za pečenje, koji ste obložili papirom za pečenje. U tiganj sipajte mleko, dodajte puter i šećer pa zagrevajte na srednjoj vatri da se sve otopi. Na kraju stavite čedar sir i mešajte da dobijete tečnu masu. Svako parče hleba premažite ovom mešavinom. Pecite 10 minuta na 180°C.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE