Sastojci:
- 3 jajeta sobne temperature
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- 200 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 5 kašika ulja
- 80 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 250 g mladog sira
- prstohvat soli
- 2 kašike sušenog luka
Recept za pitu iz tiganja punjenu mladim sirom:
Kako biste napravili ovu pitu, prvo u činiju razbijte jaja i dodajte šećer i pola kašičice soli. Zatim sipajte jogurt sobne temperature. Sve dobro izmešajte žičanom mutilicom dok ne postane glatko. Zatim dodajte ulje i ponovo promešajte. Nakon toga u brašno ubacite prašak za pecivo, pa sve zajedno prosejte u smesu i opet promešajte da bude glatko i bez grudvica.
Uzmite pleh za pečenje prečnika 25 cm i dobro podmažite uljem. U ovaj pleh sipajte polovinu testa i ubacite u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni deset minuta. U međuvremenu posolite sir i izgnječite ga. U sir dodajte malo sušenog zelenog luka ili druge sušene začine po želji.
Izvadite prvi sloj pite iz tiganja i rasporedite sir po njoj. Preko sira izlijte drugi deo testa i vratite da se peče na istoj temperaturi oko 15-20 minuta. Izvadite, isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i tursku pitu sa prazilukom i sirom.
Pročitajte kako se pravi pastirska pita na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
