Bundeva je prava jesenja namirnica i od nje se mogu pripremati i slani i slatki specijaliteti. Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naročito izraženo pri pečenju. Ako niste probali slane pljeskavice od bundeve sada je pravi trenutak. Uz dodatak griza biće vazdušastije, a vi ćete biti oduševljeni rezultatom.
- Sastojci:
- 200 g bundeve
- 4 kašike griza
- 2 jajeta
- 100 ml jogurta ili kefira
- 1 kašika brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- 1 čen belog luka
- origano, so, slatka mlevena paprika
- ulje
Priprema:
Bundevu izrendajte i stavite u činiju. pospite grizom, dodajte jaja, jogurt, izgnječen beli luk i začine. Dobro promešajte. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo pa dodajte u smesu. Poklopite činiju nekim tanjirom ili krpom i ostavite da griz nabubri 10-15 minuta. Nakon toga smesu ponovo malo promešajte i na nauljenom tiganju pržite pljeskavice sa obe strane.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem