Bundeva je prava jesenja namirnica i od nje se mogu pripremati i slani i slatki specijaliteti. Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naročito izraženo pri pečenju. Ako niste probali slane pljeskavice od bundeve sada je pravi trenutak. Uz dodatak griza biće vazdušastije, a vi ćete biti oduševljeni rezultatom.

  • Sastojci:
  • 200 g bundeve
  • 4 kašike griza
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta ili kefira
  • 1 kašika brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 čen belog luka
  • origano, so, slatka mlevena paprika
  • ulje

Priprema:

Bundevu izrendajte i stavite u činiju. pospite grizom, dodajte jaja, jogurt, izgnječen beli luk i začine. Dobro promešajte. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo pa dodajte u smesu. Poklopite činiju nekim tanjirom ili krpom i ostavite da griz nabubri 10-15 minuta. Nakon toga smesu ponovo malo promešajte i na nauljenom tiganju pržite pljeskavice sa obe strane.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE