Svinjsko meso je jedno od najčešće korišćenih mesa u kulinarstvu. Od njega se mogu praviti različiti specijaliteti, a svinjetina je bogata proteinima, fosforom, magnezijumom i cinkom, kao i vitaminima A, E, D i grupe B - B1, B2, B3, B6 i B12. Svinjski medaljoni se uglavnom prave od svinjskog bifteka - mišića koji se nalazi na unutrašnjoj strani kičme produžetku svinjskih rebarca.
- Sastojci:
- 600 g svinjskih medaljona
- so, biber
- 1 čen belog luka
- 1 glavica crnog luka
- maslinovo ulje
- 50 g putera
- 40 g brašna
- 100 ml belog vina
- 400 ml bujona
- 120 g bri sira (ili nekog koji se brzo topi)
Priprema:
Medaljone stavite u posudu pa polijte maslinovim uljem. Posolite i pobiberite pa rukama uvaljajte da se što bolje upije. Pržite u tiganju na maslacu sa svih strana da lepo zarumeni. Izvadite ih na tanjir a u tom istom tiganju propržite seckan crni i beli luk. Sipajte potom vino i dodajte kockice bri sira i ostavite da se sve rastopi. Posolite i pobiberite. Dodajte brašno i bujon i krčkajte još par minuta. Potom procedite sos. Vratite medaljone u tiganj i prelijte ih sosom. Krčkajte par minuta i servirajte toplo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta