Musakaje rasprostranjeno jelo i svaka zemlja ga pravi na svoj način. Grci koriste patlidžan, mi pravimo sa krompirom i mlevenim mesom... Postoje i letnje verzije musake, kao što je ona sa tikvicama, zeljem... Naš predlog je češka musaka sa krompirom, mesom i kuvanim jajima. Zanimljiva kombinacija sastojaka je ono što je čini prosto neodoljivom, a ako ne postite, obavezno je spremite za nedeljni ručak.
- Sastojci:
- 500 g dimljene svinjetine
- 1 kg krompira
- 9 jaja
- 3 crna luka
- mast
- prezle
- 100 g smrznutog graška
- 100 g mleka
- 150 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Meso stavite u šerpu, dodajte začine po želji, i jedan crni luk koji ste isekli na pola. Kuvajte nekih 50 minuta. Za to vreme stavite i krompir da se kuva. Gotovo meso isecite na kockice, a krompir na kolutove. Skuvajte i 5 jaja, pa ih isecite na kolutove. Crni luk iseckajte na rebarca, pa ispržite na ulju. Tepsiju dobro namastite, pa pospite prezlama. Malo okrećite tepsiju, da prezle obuhvate celu posudu, pa višak prospite. Poređajte krompir, meso, grašak, jaja, pa stavite luk i opet poređajte red krompira. Pecite na 200°C oko 10 minuta. Preostala jaja (4 komada) umutite sa mlekom i pavlakom za kuvanje, pa prelijte preko musake. Vratite u rernu na još 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus