Ako i vi spadate u one ljude koji ne mogu da zamisle ručak bez mesa, predlažemo vam da napravite svinjski vrat iz rerne sa krompirom. Svinjski vrat nije komplikovan za pripremu, a za još bolji ukus poslužite ga sa aromatičnim umakom. Ovako pripremljeno meso je baš sočno jer se priprema u vlažnom pek papiru, a na kraju se posipa začinskim biljem i preliva istopljenim puterom. 

  • Sastojci:
  • 1,6 kg svinjskog vrata 
  • 1,5 kašičica soli 
  • 1,5 kašičica slatke paprike 
  • 1/2 kašičice bibera 
  • 1 kašičica mlevenog korijandera 
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • krompir 
  • bosiljak ili ruzmarin 
  • 1 veza peršuna 
  • 3-4 čena belog luka
  • 50-70 g putera
  • Za sos:
  • 3 krastavca
  • 1 crni luk
  • 1 limun
  • 1 kašika korijandera
  • 1 kašika nane
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike grčkog jogurta

Priprema:

Zasecite meso (kao da želite šnicle da isečete), pa dobro utrljajte začine (so, biber, slatku papriku, beli luk i korijander). Zatim Pokvasite pek papir i umotajte meso i tako uradite sa još 3 pek papira. Umotano meso stavite u vatrostalnu posudu i pecite na 190°C oko sat i po vremena. U međuvremnu skuvajte krompir. Gotovo meso ostavite da odmori 15 minuta, pa izvadite i posude i pospite seckanim bosiljkom ili ruzmarinom, peršunom i seckanim belim lukom. Na kraju prelijte istopljenim puterom i poslužite sa krompirom. 

Za sos: 
Izrendajte krastavac, a crni luk isecite na rebarca, posolite, prelijte sokom od limuna (pola limuna) i vodom. Ostavite 10 minuta. U posudi pomešajte sveže seckani korijander, nanu, dodajte grčki jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna (1 kašika) i maslinovo ulje, pa dobro sjedinite. U tu smesu dodajte i krastavac koji ste dobro iscedili i proceđeni crni luk. Promešajte. 

BONUS VIDEO: 

Twitter/SteveStuWill Meso koje igra

Izvor: Stvar ukusa