Ako i vi spadate u one ljude koji ne mogu da zamisle ručak bez mesa, predlažemo vam da napravite svinjski vrat iz rerne sa krompirom. Svinjski vrat nije komplikovan za pripremu, a za još bolji ukus poslužite ga sa aromatičnim umakom. Ovako pripremljeno meso je baš sočno jer se priprema u vlažnom pek papiru, a na kraju se posipa začinskim biljem i preliva istopljenim puterom.
- Sastojci:
- 1,6 kg svinjskog vrata
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- krompir
- bosiljak ili ruzmarin
- 1 veza peršuna
- 3-4 čena belog luka
- 50-70 g putera
- Za sos:
- 3 krastavca
- 1 crni luk
- 1 limun
- 1 kašika korijandera
- 1 kašika nane
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike grčkog jogurta
Priprema:
Zasecite meso (kao da želite šnicle da isečete), pa dobro utrljajte začine (so, biber, slatku papriku, beli luk i korijander). Zatim Pokvasite pek papir i umotajte meso i tako uradite sa još 3 pek papira. Umotano meso stavite u vatrostalnu posudu i pecite na 190°C oko sat i po vremena. U međuvremnu skuvajte krompir. Gotovo meso ostavite da odmori 15 minuta, pa izvadite i posude i pospite seckanim bosiljkom ili ruzmarinom, peršunom i seckanim belim lukom. Na kraju prelijte istopljenim puterom i poslužite sa krompirom.
Za sos:
Izrendajte krastavac, a crni luk isecite na rebarca, posolite, prelijte sokom od limuna (pola limuna) i vodom. Ostavite 10 minuta. U posudi pomešajte sveže seckani korijander, nanu, dodajte grčki jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna (1 kašika) i maslinovo ulje, pa dobro sjedinite. U tu smesu dodajte i krastavac koji ste dobro iscedili i proceđeni crni luk. Promešajte.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom