Đuveč je jedno od onih jela koja su jednako ukusna i kada se jedu topla i hladna. Danas probajte nešto pikantniju verziju đuveča i to sa mesom! Sočni pileći bataci, paradajz, pirinač i - ko voli- malo ljute papričice... Prste da poližeš!

  • Sastojci:
  • 4 pileća bataka
  • 2 šolje pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šolje seckanog paradajza (ili pelata)
  • 1 crvena paprika, iseckana na tračice
  • 1 žuta paprika, iseckana na tračice
  • 1 šargarepa, iseckana na kolutove
  • 2 čena belog luka, sitno isečena
  • 1 ljuta papričica, sitno isečena (opciono)
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica suvog peršuna
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje
  • 4 šolje pilećeg bujona (može i voda ako nemate bujon)
  • sveži peršun za garniranje

Priprema:

U velikom tiganju ili širokom loncu, zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte pileće batake i propržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi. Izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. U isti tiganj dodajte iseckani luk luk. Dinstajte ih dok ne postane staklast, pa dodajte beli i dinstjte još kratko. Dodajte crvenu i žutu papriku, šargarepu i ljutu papričicu (ako koristite). Dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte iseckan paradajz, sušeni origano, suvi peršun, mlevenu ljutu papriku, so i biber. Promešajte i dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pirinač u tiganj i promešajte ga sa povrćem i začinima kako bi se dobro sjedinilo.

Vratite pileće batake u tiganj, tako šrto ćete ih rasporediti po povrću i pirinču. Prelite sve pilećim bujonom (ili vodom), da tečnost prekrije sastojke. Pustite da proključa. Smanjite temperaturu na nisku i pokrijte tiganj poklopcem. Neka se đuveč krčka oko 20-25 minuta, ili dok pirinač ne upije tečnost i postane mekan. Pom potrebi dodajte so, biber i ostale začine.

Poslužite đuveč topao, posut svežim seckanim peršunom.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Kako se sprema đuveč?

Izvor: Stvar ukusa