Polako se približavamo sezoni omiljenog srpskog jela - sarmi. U sezoni slava, sarma je kraljica svake trpeze. Recept za ovaj specijalitet napamet znamo, ali da li ste nekada uvijali sarme poput bureka, zalili sosem i prekli u rerni? Verovatno se toga nikada niste setili, a ukus je neponovljiv. 

  • Sastojci:
  • 1 glavica kupusa srednje veličine
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 4-5 čena belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 mala crvena paprika
  • 1 paradajz
  • 1 kašika paradajz pirea 
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica tucane paprike
  • Za sos:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika paradajz pirea 
  • 2 šolje vode
  • prstohvat soli

Priprema:

Uklonite tvrdi srednji deo glavice kupusa, pa tako ubacite u lonac ključale vode. Kada počne da se okreće na drugu stranu, kuvajte još 3-4 minuta, pa odvojte listove. U međuvremenu iseckajte crni luk, beli luk, peršun, paradajz, papriku, pa sve zajedno ubacite u meso. Dodajte pirinač, tucanu papriku, kim, paradajz pire, so, maslinovo ulje, pa dobro promešajte meso i začine. Uklonite središnji tvrdi deo i presecite svaki list na pola. Na svaku polovinu lista stavite po dužini fil i urolajte. Ređajte u tepsiju koju ste nauljili, od kraja ka sredini. U otopljen puter dodajte paradajz pire, so i vodu na kraju. Prokuvajte dok se sastojci ne sjedine, pa prelijte sarmice. Pokrijte pleh mokrim pek papirom i pecite na 190°C oko 40 minuta.

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

BONUS VIDEO:

Recept za sarme Instagram/healthfitnessguide_

Izvor: StvarUkusa