Posni paprikaš uvek je dobro rešenje kada želite da pojedete nešto "na kašiku". Posni paprikaš možete spremati sa povrćem - dobićete lagan, zdrav i ukusan obrok. Za danas smo pripremili recept za paprikaš od sočiva. U recept idu krompir i praziluk, a posni paprikaš sa sočivom se sprema sa aromatičnim začinima, poput šafrana, karanfilića i ruzmarina.

Sastojci:

  • 1/2 šolje sočiva
  • 8 šoljica vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 lovorova lista
  • 2 cveta karanfilića
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • 2-4 krompira
  • 3 kašike ulja
  • 2 praziluka
  • 1 kašičica iseckanog belog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2 kašike slatke začinske paprike
  • prstohvat kajenskog bibera
  • prstohvat šafrana pomešan sa 1/4 šolje vode
  • 1 šolja seckanog paradajza iz konzerve
  • 2 kašike sirćeta
  • seckani peršun za posipanje (opciono)

Recept za paprikaš od sočiva sa prazilukom:

Operite sočivo, a u veću šerpu sa debljim dnom sipajte vodu i ubacite sočivo. Dodajte začine - lovorove listove, karanfilić i glavicu luka presečenu na pola. Kada provri na jakoj vatri, dodajte veći prstohvat soli, a zatim smanjite vatru. Kuvajte sa poluotvorenim poklopcem oko 30 minuta, a potom isključite ringlu. U međuvremenu, iseckan krompir nalijte vodom i dodajte soli po ukusu, pa kada provri kuvajte još 10 minuta. Potom procedite krompir. U tiganj zagrejte ulje na srednjoj vatri, pa dodajte iseckan praziluk. Posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte i dinstajte dok praziluk ne omekša, oko 5-8 minuta. Dodajte seckani beli luk, ruzmarin, slatku začinsku papriku i kajenski biber. Potom dodajte šafran sa vodom, seckani paradajz i sirće. Uključite toplotu na maksimum, pa kuvajte posni paprikaš nekoliko minuta. Smesu iz tiganja sipajte u sočivo, pa dodajte krompir. Kada provri, smanjite na laganu vatru. Sa poluotvorenim poklopcem kuvajte još 10 minuta. Izbacite grančicu ruzmarina. Pospite posni paprikaš sa sočivom sa seckanim peršunom po želji. Preporučujemo i lažni paprikaš sa karfiolom.

BONUS VIDEO:

Instagram/inspiredtaste Supa od sočiva

 Izvor: StvarUkusa/J.K.