Svinjski kotletisa pireom od pasulja i jabukama je savršena kombinacija svinjetine, jabuke i žalfije, koja je gotova za samo 30 minuta. Možda ćete želeti da isprobate i svinjske kotlete u sosu od pečuraka. Laki pire od pasulja koristi tečnost iz kalupa za pasulj, koja ne samo da je puna ukusa, već daje svilenkastu teksturu. Evo kako da napravite svinjske kotlete sa pireom od pasulja i jabukama!
Sastojci:
- 300 g prokelja, isečenog i prepolovljenog
- 2 jabuke, očišćene od jezgra i isečene na kockice
- Prelijte maslinovim uljem
- 800 g pasulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica miso paste
- ½ kašičice jabukovog sirćeta
- 4 debelo isečena svinjska kotleta
- 3 grančice žalfije, ubranih listova
Recept za svinjske kotlete sa pireom od pasulja i jabukama
Zagrejte rernu
Za svinjske kotlete sa pireom od pasulja i jabukama prvo zagrejte rernu na 170ºC. Stavite prokelj i jabuke na pleh i prelijte ih sa malo ulja. Pecite 15 minuta.
Napravite pire od pasulja
U međuvremenu pasulj sipajte u šerpu. Narendajte beli luk u tiganj i dodajte miso, pa dinstajte 6 minuta. Umutite štapnim blenderom dok smesa ne postane glatka, a zatim probajte i začinite solju, biberom i sirćetom. Držite toplo na veoma laganoj vatri.
Pecite svinjetinu
Začinite svinjetinu sa obe strane sa dosta soli i bibera. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i pecite dok mast sa kotleta ne ispari i postane hrskava (oko 5 minuta). Okrenite kotlete na njihove ravne strane i pecite nekoliko minuta sa svake strane (koristite drugi tiganj ako nema dovoljno mesta). Prebacite kotlete u pleh i pecite u rerni još 5 minuta (trebaće im minut ili dva manje ako su tanki). Ostavite da odstoje na toplom mestu 5 minuta pre serviranja.
Servirajte kotlete
U tiganju će još biti malo istopljene svinjske masti – ispržite listove žalfije dok ne postanu hrskavi. Kotlete (odsecite kost i po želji poslužite na kriške) poslužite sa pireom od pasulja, pečenom jabukom i prokeljom. Završite hrskavim listovima žalfije. Uživajte u svinjskim kotletima sa pireom od pasulja i jabukama.
Pročitajtekuglice od kobasica
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
6 saveta da kupus ribanac duže traje i da ne promeni ukus
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu