Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 2 pileća filea
  • 2 jajeta
  • 1 veza mladog luka, sitno seckana
  • 50 g putera
  • 2 kašičice senfa
  • prezle po potrebi
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • Kurkuma i suvo bilje, po ukusu
  • So i mleveni crni biber, po ukusu
  • 3 kašike brašna
  • Biljno ulje, za prženje

Za kremasti sos:

  • 1 šolja pavlake 
  • 50 g parmezana, narendanog
  • pola šolje mleka
  • 1 kašika skroba
  • So, biber i začinsko bilje, po ukusu

Priprema:

Sočne i ukusne, ove punjene pileće pljeskavice donose savršen spoj hrskave spoljašnjosti i kremastog fila unutra. Idealne su za ručak ili večeru, a uz bogati kremasti sos dobijaju dodatnu punoću ukusa. Savršeno se slažu sa svežom salatom, krompirom ili pirinčem, a mogu se poslužiti i u pecivu kao zanimljiva varijanta burgera.

Savet:

Za još bogatiji ukus, možete puniti pljeskavice komadićima sira ili pršute pre oblikovanja. Takođe, ako želite zdraviju varijantu, umesto prženja ih možete ispeći u rerni na 200 °C oko 25 minuta.

Pileće filete sitno iseckajte ili sameljite u blenderu. U činiji pomešajte piletinu, jaja, seckani mladi luk, senf, puter, so, biber, slatku papriku, kurkumu i suvo bilje. Dodajte prezle po potrebi dok ne dobijete smesu koja se lako oblikuje. Oblikujte pljeskavice i uvaljajte ih u brašno.

U tiganju zagrejte biljno ulje i pržite pljeskavice sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu pečene iznutra.

U međuvremenu pripremite sos: pomešajte pavlaku, mleko, parmezan, skrob, so, biber i začinsko bilje. Kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne. Poslužite vruće pljeskavice uz kremasti sos.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Pljeskavice od krompira i šunke Izvor: Pljeskavice od krompira i šunke