SPECIJALITET TURSKE KUHINJE - SOGAN DOLMA: Crni luk punjen mlevenim mesom, pa zapečen u rerni - prste da poližete

Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike.

Shutterstock

Omiljena jela na ovim prostorima svakako su sarme i punjene paprike, koje svaka domaćica rado sprema. Međutim, retko koja je spremala punjeni crni luk. Jedno od najpoznatijih egzotičnih jela turske kuhinje je sogan dolma, odnosno punjeni luk. Ovaj specijalitet punjen je mlevenim mesom, a miris koji se širi kućom je neodoljiv.

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine
  • 150 g pirinča
  • 8 glavica crnog luk
  • 5 kašika ulja
  • 200 ml soka od paradajza
  • so, biber, aleva paprika

Priprema:

Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi. Kada se ohladio pažlijvo vaditi list po list iz sredine (prstenove) po mogućstvu da ostanu celi. Spoljni ostavite za punjenje, a unutrašnje iseckajte i propržite na ulju, zajedno sa mlevenim mesom. Začinite po ukusu pa dodajte oprani pirinač.

Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa