TRADICIONALNO TURSKO JELO - MENEMEN: 3 sastojka ga razlikuju od srpskog bećarca, a zbog njih je pikantniji

Ovako se pravi turski menemen.

Printscreen/YT/Turkish Food Travel

Menemen je tursko tradicionalno jelo koje se pravi slično kao bećarac. Turci za razliku od Srba dodaju đumbir i ljutu papričicu, za pikantniji ukus, kao i sir. Odlično je jelo kada su vrućine, jer je lagano, a brzo se priprema. Servirajte sa hlebom, ako je vruć, još bolje. 

A posle ovako super ručak počastite se kolačem sa piškotama i dva fila

Sastojci:

  • 4 jajeta 
  • malo đumbira
  • 4 čena belog luka 
  • 1 crni luk 
  • 2 veća paradajza 
  • malo feta sira (ili po izboru)
  • 1/2 šolje sosa od paradajza 
  • 1/2 ljute papričice
  • 1/2 paprike
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 1/2 kašičice origana

Priprema:

Paradajz blanširajte, pa ogulite, a u tiganju u kojem ste zagrejali ulje propržite iseckani beli luk i đumbir. Zatim ubacite i crni luk, a kada i on bude gotov dodajte seckanu papriku (ljutu i običnu). Zatim dodajte rendani paradajz, dinstajte nekih 2 minuta, pa dodajte i sok od paradajza i rendani beli sir. Začinite, a onda razbijete jaje, jedno po jedno, u tiganj i ostavite 10 minuta. Nakon toga promešajte da se sve sjedini. Pospite vlašcem. 

Izvor: Stvar ukusa