Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavni recepti

Koja je vaša omiljena letnja salata?

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

Kad su napolju visoke temperature našem telu su potrebni hraniljivi sastojci koji će nam dati energiju, a neće opteretiti naš digestivni trakt. Zbog toga se preporučuje unošenje što više svežeg voća i povrća.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Salate su idealne kao užina ili pak kao lagani obrok. Uz dodatak nekog mesa ili jaja one mogu postati i pravi obrok, od kog ćete biti siti, a nećete biti opterećeni.

Tzaziki salata

-jedna od poznatijih grčkih salata, osvežavajuća salata od krastavaca sa jogurtom i aromom mirođije i belog luka, dobro ohlađena biće pravi letnji obrok.

Namirnice za 4 osobe:

  • krastavci 2 kom
  • jogurt 5dl
  • beli luk 4 čena
  • mirođija po ukusu
  • so, biber, maslinovo ulje

Tzaziki salata se priprema na sledeći način: prvo krastavce dobro operite i isecite na sitne kockice ili ih krupno narendajte, zatim krastavce posolite i ostavite desetak minuta da puste vodu dok pripremate ostale namirnice.

Za tzaziki salatu 4 čena belog luka oljuštite i sitno isecite, a svežu mirodjiju operite i sitno isecite.

U dublju činiju naspite gust jogurt (možete koristiti jogurt, kiselo mleko ili pavlaku ili kombinaciju svega po malo kako volite) dodajte beli luk, mirodjiju, malo soli i bibera, kašičicu maslinovog ulja i dobro oceđene pripremljene krastavce. Tzaziki salatu dobro promešajte da se izjednače sastojci i ostavite salatu u frižider da se dobro ohladi pre služenja. Tzaziki salata se može poslužiti kao salata ili prilog uz sve vrste mesa.

Zelena salata sa tunjevinom

-jedan od načina da obogatite svežu salatu jeste da dodate tunjevinu, brzo i lako pripremite

Namirnice za 2 osobe:

  • zelena salata 1 glavica
  • mladi crni luk 4kom
  • tunjevina 2 konzerve
  • limun 1 kom (sok)
  • so

Za pripremu tunjevina salate prvo je potrebno da operete zelenu salatu, dobro je ocedite i usitnite je. Operite i očistite mladi crni luk, a zatim ga sitno isecite i dodajte zelenoj salati.

Tunjevinu u komadima iz konzerve otvorite, ako je potrebno blago je usitnite i prelite zajedno sa uljem preko zelene salate i luka. Tunjevina salatu prelite sa sveže isceđenim sokom od jednog limuna i posolite po ukusu. Salatu sa tunjevinom dobro promešajte i odmah poslužite.

Gaspačo

-najpoznatija letnja španska čorba-salata od svežeg povrća, ohlađena divno osvežava, a sadrži dosta vitamina i minerala. Nezaobilazan letnji obrok, ovo je još jedan način kako da se rashladite letnjom salatom.

Namirnica za 6 osobe:

  • sok od paradajiza 4dl
  • bujon 4dl
  • krastavci 1 komad
  • paradajz 2 komada
  • ljuta papričica 1komad
  • crni luk pola glavice
  • beli luk 2 čena
  • 2 kriške hleba
  • maslinovo ulje 2 sk
  • tabasko sos 1 kk
  • so i biber
koja-je-vasa-omiljena-letnja-salata
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Prilog namirnice:

  • paradajiz 1 kom
  • krastavac 1 kom
  • paprika 1 kom
  • crni luk pola glavice
  • 2 kriške hleba

Prvo treba pripremiti povrće za gaspačo: operite, očistite i sitno isecite crni luk, krastavce, ljutu papričicu i paradajz. Hlebu izvadite sredinu i zapecite je sa obe strane.

Stavite povrće u blender pa dodajte sok od paradajiza, hladnu supu, maslinovo ulje, izgnječen beli luk, so, biber i sredinu hleba. Sve dobro izmiksujte u blenderu i začinite tabasko sosom. Ostavite gaspačo nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi i da se povežu ukusi.

Prilog za gaspačo: hleb isecite na sitne kockice i ispecite ga u teflonskom tiganju da postane hrskav. Povrće operite, oljuštite i sitno isecite. Neposredno pre služenja dodajte u gaspačo povrće i kockice prepečenog hleba, pa poslužite gaspačo u hladnim tanjirima.

Voćna salata

-predstavlja divnu letnju poslasticu bogatu vitaminima koja osvežava, a kombinacije su razne.  Omiljeno voće kombinujte i dobro ohladite, pa ga poslužite sa šlagom ili sladoledom.

Namirnice za 6 osoba:

  • crveno voće mix jedno pakovanje
  • banane 3 komada
  • šećer i šlag po ukusu

Recept za najlakšu voćnu salatu: uzmite jedno pakovanje crvenog voća mix pospite ga sa dve kašike šećera, promešajte i ostavite tako da se voće odmrzne.

Kad se voće sa šećerom odmrzlo nastavite pripremu voćne salate. Banane oljuštite i isecite na kolutove, pa ih dodajte pripremljenom voću koje je pustilo divan slatki voćni sirup i promešajte da se voće ravnomerno rasporedi.

Pripremljeno voće rasporedite u činije i svaku činiju voća bogato ukrasite šlagom koji ste pripremili po uputstvu sa kešice. Voćnu salatu odmah poslužite.

Voće koje posebno preporučujemo leti jeste lubenica, sem što je osvežavajuća sadrži i veliku količinu vode tako da osvežava organizam i sprečava dehidrataciju, dobro je ohladite i uživajte.

Nadamo se da smo vam bar malo osvežili predstojeće vrele letnje dane sa svežim zdravim brzim i lakim receptima za letnje salate.Recepti za ove  letnje salate pomoći će vam da se hranite zdravo i uživajte u letu uz lagane letnje obroke, salate.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: erecepti.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti