Salate su idealne kao užina ili pak kao lagani obrok. Uz dodatak nekog mesa ili jaja one mogu postati i pravi obrok, od kog ćete biti siti, a nećete biti opterećeni.

Tzaziki salata

-jedna od poznatijih grčkih salata, osvežavajuća salata od krastavaca sa jogurtom i aromom mirođije i belog luka, dobro ohlađena biće pravi letnji obrok.

Namirnice za 4 osobe:

  • krastavci 2 kom
  • jogurt 5dl
  • beli luk 4 čena
  • mirođija po ukusu
  • so, biber, maslinovo ulje

Tzaziki salata se priprema na sledeći način: prvo krastavce dobro operite i isecite na sitne kockice ili ih krupno narendajte, zatim krastavce posolite i ostavite desetak minuta da puste vodu dok pripremate ostale namirnice.

Za tzaziki salatu 4 čena belog luka oljuštite i sitno isecite, a svežu mirodjiju operite i sitno isecite.

U dublju činiju naspite gust jogurt (možete koristiti jogurt, kiselo mleko ili pavlaku ili kombinaciju svega po malo kako volite) dodajte beli luk, mirodjiju, malo soli i bibera, kašičicu maslinovog ulja i dobro oceđene pripremljene krastavce. Tzaziki salatu dobro promešajte da se izjednače sastojci i ostavite salatu u frižider da se dobro ohladi pre služenja. Tzaziki salata se može poslužiti kao salata ili prilog uz sve vrste mesa.

Zelena salata sa tunjevinom

-jedan od načina da obogatite svežu salatu jeste da dodate tunjevinu, brzo i lako pripremite

Namirnice za 2 osobe:

  • zelena salata 1 glavica
  • mladi crni luk 4kom
  • tunjevina 2 konzerve
  • limun 1 kom (sok)
  • so

Za pripremu tunjevina salate prvo je potrebno da operete zelenu salatu, dobro je ocedite i usitnite je. Operite i očistite mladi crni luk, a zatim ga sitno isecite i dodajte zelenoj salati.

Tunjevinu u komadima iz konzerve otvorite, ako je potrebno blago je usitnite i prelite zajedno sa uljem preko zelene salate i luka. Tunjevina salatu prelite sa sveže isceđenim sokom od jednog limuna i posolite po ukusu. Salatu sa tunjevinom dobro promešajte i odmah poslužite.

Gaspačo

-najpoznatija letnja španska čorba-salata od svežeg povrća, ohlađena divno osvežava, a sadrži dosta vitamina i minerala. Nezaobilazan letnji obrok, ovo je još jedan način kako da se rashladite letnjom salatom.

Namirnica za 6 osobe:

  • sok od paradajiza 4dl
  • bujon 4dl
  • krastavci 1 komad
  • paradajz 2 komada
  • ljuta papričica 1komad
  • crni luk pola glavice
  • beli luk 2 čena
  • 2 kriške hleba
  • maslinovo ulje 2 sk
  • tabasko sos 1 kk
  • so i biber
Koja je vaša omiljena letnja salata?
Profimedia/Shutterstock koja-je-vasa-omiljena-letnja-salata

Prilog namirnice:

  • paradajiz 1 kom
  • krastavac 1 kom
  • paprika 1 kom
  • crni luk pola glavice
  • 2 kriške hleba

Prvo treba pripremiti povrće za gaspačo: operite, očistite i sitno isecite crni luk, krastavce, ljutu papričicu i paradajz. Hlebu izvadite sredinu i zapecite je sa obe strane.

Stavite povrće u blender pa dodajte sok od paradajiza, hladnu supu, maslinovo ulje, izgnječen beli luk, so, biber i sredinu hleba. Sve dobro izmiksujte u blenderu i začinite tabasko sosom. Ostavite gaspačo nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi i da se povežu ukusi.

Prilog za gaspačo: hleb isecite na sitne kockice i ispecite ga u teflonskom tiganju da postane hrskav. Povrće operite, oljuštite i sitno isecite. Neposredno pre služenja dodajte u gaspačo povrće i kockice prepečenog hleba, pa poslužite gaspačo u hladnim tanjirima.

Voćna salata

-predstavlja divnu letnju poslasticu bogatu vitaminima koja osvežava, a kombinacije su razne.  Omiljeno voće kombinujte i dobro ohladite, pa ga poslužite sa šlagom ili sladoledom.

Namirnice za 6 osoba:

  • crveno voće mix jedno pakovanje
  • banane 3 komada
  • šećer i šlag po ukusu

Recept za najlakšu voćnu salatu: uzmite jedno pakovanje crvenog voća mix pospite ga sa dve kašike šećera, promešajte i ostavite tako da se voće odmrzne.

Kad se voće sa šećerom odmrzlo nastavite pripremu voćne salate. Banane oljuštite i isecite na kolutove, pa ih dodajte pripremljenom voću koje je pustilo divan slatki voćni sirup i promešajte da se voće ravnomerno rasporedi.

Pripremljeno voće rasporedite u činije i svaku činiju voća bogato ukrasite šlagom koji ste pripremili po uputstvu sa kešice. Voćnu salatu odmah poslužite.

Voće koje posebno preporučujemo leti jeste lubenica, sem što je osvežavajuća sadrži i veliku količinu vode tako da osvežava organizam i sprečava dehidrataciju, dobro je ohladite i uživajte.

Nadamo se da smo vam bar malo osvežili predstojeće vrele letnje dane sa svežim zdravim brzim i lakim receptima za letnje salate.Recepti za ove  letnje salate pomoći će vam da se hranite zdravo i uživajte u letu uz lagane letnje obroke, salate.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: erecepti.rs