Od brokolija možete da napravite neka od najukusnijih jela, a danas vam predlažemo da probate i ovaj lažni pilav. Umesto mesa koristi se brokoli i sos od pečuraka koji se mešaju sa pirinčem, a ovo jelo će se dopasti svima već na prvi zalogaj. Kako nam leti uvek više prijaju obroci koji se jednostavno spremaju, ona je ovaj recept pun pogodak jer kombinuje sastojke koje svi vole.
- Sastojci:
- 1 brokoli
- 250 g pirinča
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1 štapić celera
- 500 ml bujona
- 1 veza peršuna
- 250 g pečuraka
- 30 g putera
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica suvog začina
- 400 ml vode
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 200 g sira
Priprema:
Brokoli isecite na cvetove i kratko blanširajte u ključaloj slanoj vodi. U dubljem tiganju na malo ulja kratko propržite pirinač, pa dodajte sitno seckani crni luk i mleveni beli. Dobro promešajte, pa dodajte sitno seckani celer i peršun. Sipajte bujon (kocku supe razblažite u 500 ml vrele vode), pa posolite i pobiberite. Dobro promešajte, pa poklopite i kuvajte nekih 20 minuta. Dok se pirinač kuva, u drugom tiganju istopite puter, pa dodajte seckane pečurke i dobro promešajte. Kada pečurke puste vodu dodajte brašno i suvi začin. Sipajte vodu i lepo promešajte, pa sipajte pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U sos od pečuraka dodajte i rendani sir (100 g) i promešajte. U jednoj posudi pomešajte proceđeni brokoli, gotov pirinač i sos od pečuraka i dobro sjednite. Sipajte na pleh koji ste premazali uljem i lepo rasporedite. Pospite preostalim rendanim sirom i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem