Sastojci:

  • 4 velika krompira
  • 1,5 kašika maslinovog ulja
  • 2 mlada luka tanko isečena
  • 120 g kisele pavlake
  • 1/4 kašičice soli po ukusu
Zašto je korisno da jedete mladi lu?

Mladi luk je niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima, sa malo masti i ugljenih hidrata. Sadrži vitamine A, C, K, E i vitamine B grupe (folna kiselina, tiamin, riboflavin, piridoksin i niacin). Od minerala, mladi luk sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom, fluor, mangan i selen, kao i biljna jedinjenja poput kvercetina.

Recept za hrskave pečene krompire:

Kako biste pripremili krompire na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 200°C. Pripremite krompir, tako što ćete da osušite očišćeni krompir, zatim u njega utrljajte maslinovo ulje i pospite solju ravnomerno. Viljuškom napravite nekoliko rupa na svakom krompiru kako biste lakše izbacili paru tokom pečenja.

Stavite krompir direktno na rešetku rerne ili na pleh. Pecite oko 55 minuta, ili dok kora ne postane hrskava i nož lako ne prođe kroz sredinu. Dok se krompir peče, pomešajte kiselu pavalaku i sitno iseckani mladi luk u činiji. Dodajte 1 kašičicu maslinovog ulja i lagano promešajte.

Kada je krompir gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Rasecite ga, promešajte unutrašnjost viljuškom,pa kašikom prelijte smesu od pavlake preko. Po želji pospite dodatnim mladim lukom za ukras. Servirajte odmah dok je topao. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i krompire po španskom receptu u krem sosu sa začinskim biljem.

Pročitajte kako se prave krompiri sa šampinjonima za post na ulju

BONUS VIDEO

00:40
Jelo od pire i pečenog krompira Izvor: Instagram/dontgobaconmyheart_

StvarUkusa