Sastojci (za 1 teglu majoneza):
- 110 g semenki suncokreta (bez ljuski)
- 1 puna kašičica senfa (ili 2 kašike limunovog soka)
- Prstohvat soli
- 1 kašičica kurkume
- 125 ml vode sa limunom
- Malo bibera
Priprema:
Kad želite laganiju, vegansku verziju omiljenog sosa, ovaj domaći majonez bez jaja i ulja je pun pogodak. Kremast je, bogatog ukusa i savršeno paše uz povrće, sendviče ili kao dresing za salatu. Pravi se brzo i jednostavno, od sastojaka koje možda već imate kod kuće.
Potopite semenke suncokreta u vodi i ostavite da stoje najmanje 4 sata, idealno preko noći. Procedite ih i stavite u blender zajedno sa senfom ili limunovim sokom, solju, kurkumom, biberom i vodom sa limunom. Miksujte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još malo vode da podesite gustinu. Probajte i po ukusu dodajte još soli, bibera ili limuna. Sipajte u čistu teglu i čuvajte u frižideru do 5 dana.
Bonus video
