Svi se sećamo onih lepih vremena kada smo kod bake stalno pili domaće sokove napravljene od najukusnijeg voća. One su uvek imale pun špajz i frižider domaće zimnice, sokova... Ako želite da se podsetite tog ukusa ili da svom detetu napravite zdrav sok, mi vam predlažemo da isprobate i ovaj od višanja. Možete da ga napravite bez kuvanja ili bez šećera, izbor je na vama, a za koji god da se odlučite sigurno će vam se dopasti. 

  • Sastojci:
  • 4 kg višanja
  • 2 limuntusa
  • 4 l vode
  • šećer po potrebi

Priprema:

Sok od višanja bez kuvanja:

Višnje očistite od koštica i peteljki i dobro ih izgnječite. Stavite u šerpu, pa dodajte limuntus, promešajte, a onda sipajte i vodu. Opet promešajte, pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoje 24 sata. Nakon toga višnje još malo ispasirajte, a onda procedite kroz gustu gazu. Izmerite koliko ste sok dobili, pa dodajte istu količinu šećera (ako ste dobili 2 l soka dodajte 2 kg šećera). Opet pokrijte i ostavite još 24 časa da odstoji, uz povremeno mešanje. Sipajte sirup u sterilisane flaše, a pre upotrebe ga razblažite sa malo vode. Ostavite na tamnom i hladnom mestu

Sok od višanja bez šećera: 

Priprema soka bez šećera je slična pripremi bez kuvanja, jedino što ovde kada dođe vreme da dodate šećer - nemojte to da radite.Umesto toga sok prokuvajte 10 minuta, pa sipajte u sterilisane flaše. Isto ostavite na tamnom i hladnom mestu. Kada budete služili sok možete da ga zasladite medom. 

Izvor: Stvar ukusa