Sezona je paradajza, pa ako spremate zimnicu, pravo je vreme da napravite sok od paradajza. On je bogat vitaminima A i C, kao i vitaminima B3 i B6, a takođe obiluje i magnezijumom. Sok od paradajza možete da korisite u najrazličitijim jelima, kojima poboljšava ukus, a takođe možete da ga pijete samog. Ako ste ljubitelj pikantnog ukusa, slobodno u sok dodajte i ljute papričice. 

  • Sastojci: 
  • 5 kg paradajza
  • 2 grančice svežeg bosiljka
  • 4 kašike soli
  • 100 g šećera

Priprema:
Paradajz operite i zasecite na dnu u obliku krsta, pa ga kratko blanširajte u vreloj vodi. Izvadite i sačekajte da se ohladi, pa mu skinite koru. Isecite ga i dobro izblendirajte. Dobijenu smesu procedite i kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte so, šećer i bosiljak. Promešajte i kuvajte još nekih 10 minuta, pa vruć sipajte u sterilisane flaše. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako volite pikantan sok, onda u šerpu dodajte i blendirane ljute papričice (na ovu količinu ide 10 komada) kojima ste prethodno očistili semenke. 

BONUS VIDEO: 

tik tok/juicingtutorials Sok od cvekle

Izvor: Stvar ukusa