Sezona je paradajza, pa ako spremate zimnicu, pravo je vreme da napravite sok od paradajza. On je bogat vitaminima A i C, kao i vitaminima B3 i B6, a takođe obiluje i magnezijumom. Sok od paradajza možete da korisite u najrazličitijim jelima, kojima poboljšava ukus, a takođe možete da ga pijete samog. Ako ste ljubitelj pikantnog ukusa, slobodno u sok dodajte i ljute papričice.
- Sastojci:
- 5 kg paradajza
- 2 grančice svežeg bosiljka
- 4 kašike soli
- 100 g šećera
Priprema:
Paradajz operite i zasecite na dnu u obliku krsta, pa ga kratko blanširajte u vreloj vodi. Izvadite i sačekajte da se ohladi, pa mu skinite koru. Isecite ga i dobro izblendirajte. Dobijenu smesu procedite i kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte so, šećer i bosiljak. Promešajte i kuvajte još nekih 10 minuta, pa vruć sipajte u sterilisane flaše. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako volite pikantan sok, onda u šerpu dodajte i blendirane ljute papričice (na ovu količinu ide 10 komada) kojima ste prethodno očistili semenke.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom