Sezona je paradajza, pa ako spremate zimnicu, pravo je vreme da napravite sok od paradajza. On je bogat vitaminima A i C, kao i vitaminima B3 i B6, a takođe obiluje i magnezijumom. Sok od paradajza možete da korisite u najrazličitijim jelima, kojima poboljšava ukus, a takođe možete da ga pijete samog. Ako ste ljubitelj pikantnog ukusa, slobodno u sok dodajte i ljute papričice.
- Sastojci:
- 5 kg paradajza
- 2 grančice svežeg bosiljka
- 4 kašike soli
- 100 g šećera
Priprema:
Paradajz operite i zasecite na dnu u obliku krsta, pa ga kratko blanširajte u vreloj vodi. Izvadite i sačekajte da se ohladi, pa mu skinite koru. Isecite ga i dobro izblendirajte. Dobijenu smesu procedite i kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte so, šećer i bosiljak. Promešajte i kuvajte još nekih 10 minuta, pa vruć sipajte u sterilisane flaše. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako volite pikantan sok, onda u šerpu dodajte i blendirane ljute papričice (na ovu količinu ide 10 komada) kojima ste prethodno očistili semenke.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus