Kako su dani sve topliji, tako naši obroci postaju sve laganiji i manje obilni. Baš zbog toga treba razmišljati i o njihovoj nutritivnoj vrednosti, pa se mnogi odlučuju za salate, obrok-salate ili jela koja bi u toku zime konzumirali kao prilog.

Jedna od osvežavajućih, a prilično zasitnih salata je i ova, napravljena od šargarepe, tikvice i krastavca bez termičke obrade, kako bi vam pružila što više kvalitetnih sastojaka. Ono što joj daje poseban i malo drugačiji ukus je pečeni susam.

Sastojci:

  • 250 g šargarepe
  • 1 tikvica
  • 1 veći krastavac
  • 1 veza peršuna
  • 3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • jabukovo sirće
  • 3 kašike susama
  • so

Priprema:

Susam prepecite na suvom tiganju i odložite ga sa strane. Šargarepu, tikvice i krastavac očistite i izrendajte na krupnije rende. Beli luk očistite i izgnječite. Jabukovo sirće, šećer, so i maslinovo ulje sjedinite sa belim lukom i pečenim susamom, pa sve dodajte rendanoj šargarepi i krastavcu, pa dobro izmešajte. Peršun iseckajte, pospite po salati i stavite da se ohladi. Salatu služite kao prilog ili glavno jelo, uz prepečen hleb može biti kompletan obrok. 

Izvor: Stvar ukusa