Svaki stranac koji je došao u Srbiju imao je samo reči hvale za našu hranu. Postoje razni specijaliteti koji se prave već godinama, a o čijem se ukusu priča sa uživanjem. Kada je reč o salatama i tu smo neprikosnoveni. Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih salata na svetu, a Moravska je proglašena za jednu od najbolju, a našla se čak na visokoj četvrtoj poziciji. Imajuću u vidu raznolikost i sastojaka i tehnika širom sveta, nije bilo lako izboriti se za ovako visoko pozicionirano mesto. A pored nje se nalazi i Šopska salata koja je zauzela drugo mesto, ali tu poziciju delimo sa Bugarskom, jer region Šopi obuhvata obe zemlje i ne zna se čiji je originalni recept. Takođe, na 21. mestu su se našle belolučene paprike koje su u narodu poznatije i kao pečene paprike sa belim lukom.

Posebno je interesanto to što TasteAtlas ističe kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, jer je hrana relativno pristupačna, a jako kvalitetna.

U nastavku teksta pročitajte kako se pravi Moravska salata: 

  • Sastojci: 
  • 5-6 većih pečenih paprika
  • 2 ljute pečene paprike
  • 3-4 paradajza
  • 1 čen belog luka
  • 1 struk praziluka

Priprema:
Pečene paprike očistite od semenki i isecite na trake. Paradajz sitno iseckajte, kao i praziluk. Pomešajte, a onda u drugoj posudi pomešajte ulje, sirće, so, biber i mleveni beli luk. Dobijenu smesu prelijte preko salate. Tajna ove salate jeste vrhunska slatka crvena paprika karakteristična za moravski kraj.

Izvor: Stvar ukusa