Svaki stranac koji je došao u Srbiju imao je samo reči hvale za našu hranu. Postoje razni specijaliteti koji se prave već godinama, a o čijem se ukusu priča sa uživanjem. Kada je reč o salatama i tu smo neprikosnoveni. Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih salata na svetu, a Moravska je proglašena za jednu od najbolju, a našla se čak na visokoj četvrtoj poziciji. Imajuću u vidu raznolikost i sastojaka i tehnika širom sveta, nije bilo lako izboriti se za ovako visoko pozicionirano mesto. A pored nje se nalazi i Šopska salata koja je zauzela drugo mesto, ali tu poziciju delimo sa Bugarskom, jer region Šopi obuhvata obe zemlje i ne zna se čiji je originalni recept. Takođe, na 21. mestu su se našle belolučene paprike koje su u narodu poznatije i kao pečene paprike sa belim lukom.
Posebno je interesanto to što TasteAtlas ističe kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, jer je hrana relativno pristupačna, a jako kvalitetna.
U nastavku teksta pročitajte kako se pravi Moravska salata:
- Sastojci:
- 5-6 većih pečenih paprika
- 2 ljute pečene paprike
- 3-4 paradajza
- 1 čen belog luka
- 1 struk praziluka
Priprema:
Pečene paprike očistite od semenki i isecite na trake. Paradajz sitno iseckajte, kao i praziluk. Pomešajte, a onda u drugoj posudi pomešajte ulje, sirće, so, biber i mleveni beli luk. Dobijenu smesu prelijte preko salate. Tajna ove salate jeste vrhunska slatka crvena paprika karakteristična za moravski kraj.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs