Spanać sadrži minerale kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor, a prepun je i vitamina kao što su vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa  i folnu kiselinu. Njega nikada nemojte da prekuvate jer onda gubi svoja svojstva, a ako volite da ga jedete onda predlažemo da ga napravite sa pirinčem. Ovo jednostavno jelo će vas definitivno oduševiti, a spanać će biti kremastiji ako ga kuvate sa pavlakom za kuvanje umesto sa mlekom.

  • Sastojci: 
  • 500 g spanaća 
  • 2 čena belog luka 
  • 1 ravna kašika brašna 
  • malo pavlake za kuvanje 
  • 1 šolja pirinča 

Priprema: 
Spanać operite i očistite, pa ga kratko kuvajte u ključaloj vodi. Procedite, pa stavite u blender i lepo izblendirajte. Šerpu u kojoj se kuvao spanać operite, pa sipajte ulje i propržite mleveni beli luk. Posle minut dodajte brašno i pržite još pola minuta, uz neprestano mešanje. Sipajte spanać i pavlaku za kuvanje, pa smanjite vatru i kuvajte, uz mešanje. Pirinač skuvajte, pa pred kraj dodajte u spanać i promešajte. Začinite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa