Na proleće i leto najčešće se jedu obrok salate, a najpoznatija je naravno Cezar. Mnogi je naručuju u restoranu, a neretko prave i kod kuće. Ali, da li ste znali da se američkaCezar salatarazlikuje od one koje se služi u našim restoranima? U beogradskim restoranima ne možete da pronađete ovaj specijalitet bez belog mesa, slanine i preliva koji sadrži i majonez, a u najbolji restoranima u Njujorku je služe na potpuno drugačiji način. Oni umesto mesa i slanine koriste inćune i beli luk, a dresing sadrži živo žumance.

  • Sastojci: 
  • 2 čena belog luka
  • 3 fileta inćuna
  • 1/2 limuna
  • 1 žumance
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • Još: 
  • 1/2 glavice zelene salate 
  • 1/4 šolje parmezana 
  • 2 kašike krutona 

Priprema: 

Mleveni beli luk pomešajte sa sitno seckanim inćunima.Zatim dodajte limunov sok, sirće, umućeno žumance, senf i vorčester sos. Sve dobro sjedinite. Postepeno sipajte maslinovo ulje i sve vreme mešajte. Posolite i pobiberite. Salatu iseckajte i dobro operite i osušite. Pomešajte sa parmezanom i krutonima, pa prelijte dresingom. Dobro promešajte. Prijatno! 

Napomena: Ako nemate poverenje da jedete živo žumance, slobodno ga izbacite ili gotov preliv kratko kuvajte na pari. 

Izvor: Stvar ukusa