Na proleće i leto najčešće se jedu obrok salate, a najpoznatija je naravno Cezar. Mnogi je naručuju u restoranu, a neretko prave i kod kuće. Ali, da li ste znali da se američkaCezar salatarazlikuje od one koje se služi u našim restoranima? U beogradskim restoranima ne možete da pronađete ovaj specijalitet bez belog mesa, slanine i preliva koji sadrži i majonez, a u najbolji restoranima u Njujorku je služe na potpuno drugačiji način. Oni umesto mesa i slanine koriste inćune i beli luk, a dresing sadrži živo žumance.
- Sastojci:
- 2 čena belog luka
- 3 fileta inćuna
- 1/2 limuna
- 1 žumance
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika dižon senfa
- 1 kašičica vorčester sosa
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Još:
- 1/2 glavice zelene salate
- 1/4 šolje parmezana
- 2 kašike krutona
Priprema:
Mleveni beli luk pomešajte sa sitno seckanim inćunima.Zatim dodajte limunov sok, sirće, umućeno žumance, senf i vorčester sos. Sve dobro sjedinite. Postepeno sipajte maslinovo ulje i sve vreme mešajte. Posolite i pobiberite. Salatu iseckajte i dobro operite i osušite. Pomešajte sa parmezanom i krutonima, pa prelijte dresingom. Dobro promešajte. Prijatno!
Napomena: Ako nemate poverenje da jedete živo žumance, slobodno ga izbacite ili gotov preliv kratko kuvajte na pari.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs