Italijanski specijalitet čuveni su u celom svetu, a pored pice, lazanje i makarona, najčešće se naručuju njoke. One se prave od krompirovog testa, a mogu da se služe sa umacima po želji, ali i kao prilog. Njoke su odlična zamena krompiru ili makaronama kada spremate gulaš, ali su fantastične i kao zaseban obrok. Danas vam predlažemo da napravite domaće njoke u paradajz sosu koje će svakoga oduševiti. 

  • Sastojci:
  • Za njoke:
  • 1 kg krompira 
  • 280 g brašna
  • 1 kašika soli
  • malo muskatnog oraščića
  • 2 žumanceta
  • maslinovo ulje
  • Za sos:
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čena belog luka
  • 570 ml paradajz sosa
  • 1 šaka bosiljka
  • 200 g mocarela sira
  • 55 g parmezana 

Priprema:
Krompir sa korom stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Zatim ga procedite i ostavite da se ohladi nekih 20 minuta. Skinite koru, pa dobro ispasirajte. Dodajte prosejano brašno, so, muskatni oraščić i umućena žumanca. Sjedinite sastojke i umesite glatko testo. Na pobrašnjenoj površini rolajte testo, pa isecite na 4-5 delova. Uzimite jedan deo testa, pa tanko urolajte (kao oblik tanke zmije), pa isecite na parčiće. Možete da pritisnete njoke viljuškom. Kuvajte ih u ključaloj vodi, a kada isplivaju na površinu, ostavite još minut, dva. 
Izvadite ih i ostavite da se osuše, pa prelijte sa par kapi ulja. U tiganj sipajte maslinovo ulje i cele čenove belog luka, a kada dobije zlatnu boju, bacite ga. Sipajte paradajz sos, posolite, pobiberite i pospite seckanim bosiljkom. Kad krene da ključa smanjite vatru i nastavite da kuvate još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Dodajte njoke u šerpu sa paradajz sosom i lagano promešajte. Nakon toga sipajte sos i njoke (pola količine) u tepsiju, pa pospite seckanom mocarelom i pospite parmezanom. Preko sipajte preostale njoke i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade 15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa