Kada su napolju visoke temperature više nam prijaju lagani obroci, ali takođe želimo da budu zasitni. Obrok salate su idealno rešenje, a u poslednje vreme postaju sve popularnije. Mi predlažemo 3 najlakša i najlepša recepta za letnje salate koje će vas raspametiti. Priprema je i više nego jednostavna, a sastojci su jeftini.
Letnja salata sa krompirom i kukuruzom
- Sastojci:
- 900 g crvenog krompira
- 450 g smrznutog kukuruza
- 2 kašike soka od kiselih krastavaca
- 1 kašika senfa
- 1 paprika
- 2 štapića celera
- 3 kisela krastavca
- 1/2 ljubičastog luka
- 1-2 mlada luka
- malo mirođije
- Za preliv:
- 1 šolja majoneza
- 1 kašika soka od kiselih krastavaca
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
Priprema:
Krompir isecite na pola, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim posolite i dodajte kukuruz, pa nastavite da kuvate još nekih 15 minuta. Kada krompir i kukuruz omekšaju gotovi su. U posudu stavite proceđeni krompir, pa dodajte senf koji ste pomešali sa sokom od kiselih krastavaca. Promešajte i stavite u frižider na pola sata. U posudu sa krompirom dodajte seckani celer, papriku, kisele krastavce, proceđeni kukuruz, seckani mladi i ljubičasti luk. Sve dobro promešajte, pa preko sipajte preliv koji ste napravili tako što ste pomešali majonez, sok od kiselih krastavaca, slatku papriku, so i biber. Sve dobro promešajte i služite.
Letnja salata sa makaronama
- Sastojci:
- 450 g smrznutog kukuruza
- 1 veza peršuna
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 3 kašike soka od limuna
- 1 čen belog luka
- 1/2 kašičice ljute crvene paprike
- 2 kašičice meda
- so, biber
- 230 g makarona
- par čeri paradajz
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 avokado
Priprema:
Skuvajte kukuruz, a u blenderu dobro usitnite peršun, maslinovo ulje, sok od limuna, beli luk, ljutu crvenu papričicu, med, so i biber. U posudi za salatu pomešajte kuvane i proceđene makarone, proceđeni kukuruz, seckani čeri paradajz, seckani luk i avokado. Preko sipajte preliv i dobro promešajte.
Sveža letnja salata od povrća
- Sastojci:
- 1 krastavac
- 2 paradajza
- 3 avokada
- 1/2 ljubičastog luk
- 1 veza peršuna
- 1 limun
Priprema:
Krstavac i paradajz iseckajte, pa stavite u posudu. Dodajte na rebarca seckani ljubičasti luk, seckani avokado, kao u seckani peršun. Posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom