Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • 1 velika paprika
  • 1–2 glavice crvenog luka
  • So i biber po ukusu

Za dresing:

  • 1 kašičica sirćeta (9%)
  • 1–2 čena belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašičice limunovog soka (može i više po ukusu)
  • 1 kašika soja sosa
  • Susam za posipanje

Priprema:

Lagana i osvežavajuća salata koja spaja prženo povrće sa aromatičnim dresingom. Tikvice i paprika daju punoću, a crni i beli luk unose posebnu pikantnu notu. Idealna je kao prilog uz meso ili kao samostalan letnji obrok.

Savet:

Nemojte prepeći povrće – najbolje je da ostane blago hrskavo kako bi salata imala puniji ukus i teksturu.

Isecite tikvicu i papriku na štapiće ili kockice, a crni luk na tanke polumesece. U tiganju zagrejte malo ulja pa propržite tikvicu, papriku i crni luk dok ne omekšaju i dobiju zlatastu boju.

Posebno izgnječite beli luk pa ga pomešajte sa senfom, medom, limunovim sokom, soja sosom i sirćetom da dobijete dresing. U većoj činiji pomešajte prženo povrće sa dresingom, posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite posuto susamom, toplo ili hladno.

Bonus video

00:59
salata od mariniranih tikvica Izvor: instagram/cookistwow