U mnogim domovima, pihtije označavaju pravi početak zime, vreme praznika i porodičnih okupljanja. One se vezuju za duge sate provedene pored šporeta, za tiho krčkanje i mirise koji se polako šire kućom.

I dok su pihtije od svinjetine deo ustaljene tradicije, verzija sa ćuretinom sve češće pronalazi put do prazničnih trpeza onih koji traže bistru supu, čist ukus i nežno meso.

Ćuretina, naročito delovi sa kostima i kožom, tokom sporog kuvanja prirodno oslobađa kolagen, zbog čega se pihtije stežu bez ikakvih dodataka.

Povrće se dodaje promišljeno, ne radi dekoracije, već ravnoteže - da jelo ostane blago, skladno i prijatno. Sve se radi polako, bez žurbe, jer pihtije nisu jelo koje se kuva, već jelo koje se čeka.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: hladno predjelo

Porcije/Količina: 6-8 porcija

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: 3 sata kuvanja + minimum 6 sati hlađenja

Ukupno vreme pripreme: oko 9-10 sati (sa hlađenjem)

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 2 kg delova ćuretine sa kostima i kožom (krila, vrat, butovi, leđa)
  • 3 l hladne vode
  • 2-3 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji komad korena celera
  • 1 crni luk
  • nekoliko čenova belog luka
  • 2 lista lovora
  • so i zrna crnog bibera po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje ćuretine

Komade ćuretine temeljno operite i stavite u veliku šerpu. Prelijte hladnom vodom i staviti na laganu vatru da se polako zagreva. Kako se pojavljuje pena, skidajte je kašikom, strpljivo, dok tečnost ne postane bistra.

2. korak: Dodavanje povrća

Kada prestane da peni, dodajte oljuštenu i krupno sečenu šargarepu, koren peršuna, celer, ceo crni luk, lovorov list i biber u zrnu. Kuvajte na veoma tihoj vatri, bez jakog ključanja, oko 2,5 do 3 sata, dok meso ne omekša i ne počne da se odvaja od kostiju.

Dodatni saveti:

- Meso uvek stavljajte u hladnu vodu. Postepeno zagrevanje omogućava da se sokovi oslobode polako, a supa ostane bistra.

- Jako ključanje muti tečnost i narušava ukus. Tiha vatra i lagano krčkanje je ključ savršenih pihtija.

3. korak: Proceđivanje

Izvadite meso iz šerpe, a supu procediti kroz fino sito ili gazu. Ostavite nekoliko minuta, pa uklonite višak masnoće sa površine. Posolite po ukusu.

4. korak: Dodavanje belog luka

Beli luk oljuštite i sitno iseckajte, pa dodajte u toplu supu. Lagano promešati i ostavite nekoliko minuta da pusti aromu.

5. korak: Sipanje u tanjire

Meso odvojite od kostiju i iskidate rukama. Rasporediti u činije ili kalupe, po želji dodajte kolutiće kuvane šargarepe, pa prelijte toplom supom da meso bude potpuno prekriveno.

6. korak: Hlađenje

Ostavite pihtije da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih premestite u frižider i hladite najmanje 6 sati, idealno preko noći, dok se potpuno ne stegnu. Služite posute sa malo paprike, po želji.

Ako postite bacite pogled na recept za posne pihtije od šarana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.