BRUSKETI SA PRŠUTOM: Krckavi hleb zaliven mediteranskom mešavinom, idealan za lagano predjelo ili večeru

brusketi sa pršutom su odlični za lagano predjelo ili večeru.

Shutterstock

Naše bake su od starog hleba pravile prava remek-dela za doručak - poparu, prženice, tople sendviče, a Italijani su izmislili bruskete koje kada gledate samo na slici bude apetit.

Verujemo da će se domaćice složiti da su im omiljena jela ona koja se brzo spremaju, a ovi brusketi su baš takvi. Kada se pomešaju sirni namaz, pršuta i začini, nastaje prava rapsodija ukusa u kojoj će uživati cela porodica.

Sastojci:

  • 1 baget hleb
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike origana
  • 150 g pršute
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • svež bosiljak 

Za namaz:

  • 200 g sitnog sira
  • 2 kašike pavlake
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Baget isecite na kriške, pa ih poređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. U manjoj posudi pomešajte ulje, origano i  beli luk, pa premažite svaku krišku. Stavite hleb da se peče 15 minuta na 200 stepeni. Za to vreme pripremiti namaz. Sve sastojke stavite u blender, a kada dobijete kremastu teksturu znaćete da je namaz gotov. Kriške hleba izvadite iz pleha, pa ih premažite sirnim namazom. Odozgo poređajte pršutu i dekorišite svežim bosiljkom, a po želji možete dodati i masline.

Izvor: Stvar ukusa