Paradajz čorba sa kostima se nekada stalno pripremala i bila je pravi specijalitet, ali danas su Srbi zaboravili na ovaj recept. Pravi se zaista jednostavno i na brzinu, a ova starinska beogradska paradajz čorba će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Pripremite sastojke koji nisu skupi i iznenadite ukućane odličnim jelom. Umesto kostiju možete da koristite i krmenadle. 

  • Sastojci:
  • 500 g svežih svinjskih kostiju (može i krmenadla) 
  • 1 crni luk
  • 1 veza zeleni (paškanat, šargarepa, peršun)
  • 5-6 zrna bibera
  • 1 lovorov list 
  • 150 ml domaćeg paradajz sosa 
  • 1 šolja pirinča 
  • 1 kašika brašna 
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike

Priprema:
U šerpi propržite rendani crni luk, pa dodajte kosti. Prelijte vodom i ostavite da se kuva. Ako je potrebno posle nekog vremena dodajte još vode. Zatim dodajte seckanu vezu zeleni, sem peršuna, začinite suvim začinom, biberom, lovorovim listom i sipajte paradajz sos. Kuvajte dok šargarepa ne omekša, a ako je previše kisela dodajte kašičicu šećera. Pomešajte mlevenu papriku i brašno sa vodom, tako da nema grudvica i sipajte u čorbu. Dodajte i pirinač, sipajte čašu vode i kuvajte još 10 minuta. Na kraju izvadite meso i dodajte seckani peršun. 

Izvor: Stvar ukusa