Dren je lekovita biljka i lekovi se prave kako od plodova tako i od lista, kore, cveta, koštice u svežem ili suvom stanju. Koristi se za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti, za zaceljivanje rana...

Džem od drenjina

Vrlo je jednostavan recept, zrele drenjine očistiti i oprati onda zagrejati vodu tako reći ključalom vodom preliti drenjine i ostaviti tako 10 minuta da stoji, onda izvaditi iz vrele vode propasirati, odvojiti koštice sipati u veću šerpu ili manju zavisi od količine drenjina i preliti preko sa šećerom.

1 kg. šećera ide na 1 kg. propasiranih drenjina ali ako volite da je kiselije može i manje šećera, ovu smesu kuvati 2-3 sata zavisi kakvu gustinu želite džema. Tako kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje da ne zagori.

Vruć pekmez sipati u vruće tegle i staviti u rerni 20 minuta da se uhvati korica i onda povezati sa celofanom pa onda sa poklopcima. Ostaviti da stoji na suvom i hladnom mestu.

Starinski recept za džem od drenjina: Savršen dodatak palačinkama
Foto: Shutterstock dzem-od-drenjina
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Srbiju volimo