Domaći paradajz sos pravi skoro svaka domaćica, ali u vašu zimnicu sada uvrstite i zanimljiv slatko-kiseli paradajz sos. Pravi se od paradajza i šljiva, ukus jeste neobičan, ali je i odličan. Ako volite da eksperimentišete sa hranom, ovaj sos poslužite uz meso, ali možete da pravite i bolonjeze

Sastojci: 

  • 1 kg paradajza 
  • 500 g šljiva 
  • 1 glavica belog luka 
  • 1 ljuta papričica 
  • 15 g mirođije 
  • 15 g peršuna 
  • 1 kašika slatke paprike 
  • 1 kašika soli 
  • 3 kašike šećera 
  • 25 ml jabukovog sirćeta 

Priprema:
Paradajz zasecite i stavite u ključalu vodu na par minuta jer ćete tako lakše oljuštiti. Šljivama izvadite koštice. Kada oljuštite paradajz, ako imate mlin za meso ispasirajte papriku, paradajz, beli luk, šljive, mirođiju i peršun. Ako nemate mlin sve usitnite u blenderu. Zatim sipajte u šerpu i kuvajte poklopljeno dok ne krene da ključa nekih pola sata, potrebno je da se sos malo zgusne. Zatim sipajte šećer, so, slatku papriku i dobro promešajte i kuvajte još 10 minuta. Onda sipajte sirće i ostavite da ključa još par minuta. Vruć sos sipajte u vruće sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte peškirom i ostavite da se potpuno ohlade. Čuvajte na tamnom mestu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE