Zanimljiv način da odvojite omiljenu srpsku voćku za zimu. Umesto da pravite slatko ili džem isprobajte ukiseljene šljive punjene kupusom. Ulepšaće apsolutno svaku trpezu i ovom neobičnom predjelu niko neće odoleti. Šljive i kupus spadaju u omiljene namirnice, a kada se pomešaju dobitna su kombinacija. Priprema ovakve zimnice nije toliko zahtevna, kao npr. ajvar ili pinđur, ali je ipak potrebno malo truda. Ono što je zanimljivo je da se preliv ne kuva.
- Sastojci:
- šljive
- 250 g kupusa
- 2 ljute papričice
- 1 veza peršuna
- 1 veza nane
- 2 glavice belog luka
- Za preliv za jednu teglu:
- lovorov list
- 1,5 kašičica soli
- 120 ml sirćeta
- hladna voda
Priprema:
Kupus isecite na trake ili izrendajte. Ljute papričice sitno iseckajte i dodajte u kupusu. Peršun i nanu iseckajte sitno, pa isto dodajte u kupus. Glavice belog luka očistite i izrendajte. Posolite i sve dobro sjedinite. Ostavite nekih pola sata. Presecite kruške i izvadite košticu, nemojte do kraja da presečete jer se pune. Napunite dobijenom smesom. Stavite u prethodno sterilisane tegle. U svaku teglu stavite lovorov list, zatim so, sirće i vodu. Dobro zatvorite. Čuvajte u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem