Zanimljiv način da odvojite omiljenu srpsku voćku za zimu. Umesto da pravite slatko ili džem isprobajte ukiseljene šljive punjene kupusom. Ulepšaće apsolutno svaku trpezu i ovom neobičnom predjelu niko neće odoleti. Šljive i kupus spadaju u omiljene namirnice, a kada se pomešaju dobitna su kombinacija. Priprema ovakve zimnice nije toliko zahtevna, kao npr. ajvar ili pinđur, ali je ipak potrebno malo truda. Ono što je zanimljivo je da se preliv ne kuva.
- Sastojci:
- šljive
- 250 g kupusa
- 2 ljute papričice
- 1 veza peršuna
- 1 veza nane
- 2 glavice belog luka
- Za preliv za jednu teglu:
- lovorov list
- 1,5 kašičica soli
- 120 ml sirćeta
- hladna voda
Priprema:
Kupus isecite na trake ili izrendajte. Ljute papričice sitno iseckajte i dodajte u kupusu. Peršun i nanu iseckajte sitno, pa isto dodajte u kupus. Glavice belog luka očistite i izrendajte. Posolite i sve dobro sjedinite. Ostavite nekih pola sata. Presecite kruške i izvadite košticu, nemojte do kraja da presečete jer se pune. Napunite dobijenom smesom. Stavite u prethodno sterilisane tegle. U svaku teglu stavite lovorov list, zatim so, sirće i vodu. Dobro zatvorite. Čuvajte u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus