Nekada prava domaćinska kuća nije mogla da se zamisli bez slatkog, ali kako danas ljudi imaju sve manje vremena, ova zimnica često izostaje. Obično se slatko nudilo uz kafu gostima, a kako je sezona jagoda, mi predlažemo da ga napravite upravo od ovog voća. Priprema se slično kao i džem, a ni sastojci nisu skupi. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg jagoda
  • 1,25 kg šećera

Priprema: 
Jagode očistite i stavite u posudu, pa prelijte vodom. Ostavite tako da odstoje 20 minuta, pa šupljikavom kašikom izvadite na peškir. Sačekajte da se osuše. Ovako oprane jagode neće biti gnjecave, a biće i ukusnije. U šerpu sipajte red jagoda, pa red šećera i tako do sve sastojke ne utrošite. Poklopite i ostavite u frižideru 10 sati da jagode puste sok. Nakon toga jagode kuvajte, a kada smesa proključa smanjite temperaturu. Nemojte da mešate, već povremeno protresite šerpu, a obavezno skidajte penu kad se pojavi. Posle nekih pola sata sklonite slatko sa šporeta, pa pokrijte krpom i ostavite još nekih 10-15 minuta. Nakon toga sklonite krpu i vratite na šporeta da proključa i ostavite minut, dva. Skinite svu penu i opet pokrijte jagode, pa ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi nekih 10-12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle. 

Izvor: Stvar ukusa