Nekada se zimnica stalno pravila, a danas ljudi imaju sve manje vremena, pa se odlučuju za kupovnu. Ipak ništa nije bolje nego kada sami napravite. Zato vam i predlažemo da isprobate recept za slatko od dunja koje se zaista lako pravi i slično je džemu. Slatko se nekada služilo gostima uz kafu, a današnje generacije nisu ni čule za ovaj specijalitet, ali ni probale.
- Sastojci:
- 2 kg dunja
- 1,25 kg šećera
- voda
Priprema:
U šerpu stavite dunje i prelijte vodom, pa kuajte dok ne omekšaju. Oljuštite ih i isekcajte na kockice. U drugu šerpu stavite šećer i prelijte vodom (2 čaše). Kuvajte sirup, pa kada bude gotov (treba da bufe gust),sklonite sa šporeta i dodajte seckane dunje. Promešajte i nastavite da kuvate. Znaćete da je gotovo kad kašikom uzmete malo smese i vidite da ona teško pada sa kašike. Sklonite sa šporeta i sklonite penu, pa pokrijte mokrom krpom. Ostavite preko noći, pa sipajte u sterilisane tegle. Čuvajte na suvom i mračnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom