Sada je pravo vreme da napravimo zimnicu, jer na pijaci i u prodavnicama možemo da pronađemo jeftino voće i povrće. Bez ajvara i turšije ne možemo da zamislimo zimnicu, a ovo ukiseljeno povrće će biti savršeno hrsakvo ako napravite dobar preliv. Turšija sa pravi od povrća po vašoj želji, a ako volite da eksperimentišete možete da koristite i voće. Bitno je da je povrće neoštećeno i sveže, da je dobro složeno, da je nabijeno i da nema mnogo prostora i vazduha. U nastavku teksta pročitajte recept za turšiju koju ćete lako napraviti. Ovo je preliv za 5 kg povrća, a ako želite neko zamenite ili dodajte (samo iskombinujte tako da ima 5 kg).
- Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 1 kg paprike
- 1 kg karfiola
- 1 kg krastavca
- 1 kg šargarepe
- Za preliv:
- 3 l vode
- 1 l alkoholnog sirćeta
- 150 g soli
- 200 g šećera
- 10 g konzervansa
- 5 g vinobrana
- 1 kesica bibera u zrnu
Priprema:
Povrće mora da bude bez oštećenja i bez fleka. Dobro ga operite, najbolje četkicom za zupe. Posle napunite posudu vodom i sirćetom i ostavite da se povrće još malo očisti. Paprikama skinite peteljeku i isecite povrće po želji. Stavite u bure ili staklenu posudu i preko stavite obruč. Prokuvajte litar vode i kada se prohladi dodajte so i šećer, konzervans, vinobran i biber. Mešajte dok se sve ne otopi, pa sipajte preostalu vodu i sirće. Kada se ohladi prelijte preko pripremljenog povrća. Ne sme da ispliva na površinu. Dobro zatvorite bure ili staklenu posudu i ostavite 21 dan da odstoji.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem