Sada je pravo vreme da napravimo zimnicu, jer na pijaci i u prodavnicama možemo da pronađemo jeftino voće i povrće. Bez ajvara i turšije ne možemo da zamislimo zimnicu, a ovo ukiseljeno povrće će biti savršeno hrsakvo ako napravite dobar preliv. Turšija sa pravi od povrća po vašoj želji, a ako volite da eksperimentišete možete da koristite i voće. Bitno je da je povrće neoštećeno i sveže, da je dobro složeno, da je nabijeno i da nema mnogo prostora i vazduha. U nastavku teksta pročitajte recept za turšiju koju ćete lako napraviti. Ovo je preliv za 5 kg povrća, a ako želite neko zamenite ili dodajte (samo iskombinujte tako da ima 5 kg).
- Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 1 kg paprike
- 1 kg karfiola
- 1 kg krastavca
- 1 kg šargarepe
- Za preliv:
- 3 l vode
- 1 l alkoholnog sirćeta
- 150 g soli
- 200 g šećera
- 10 g konzervansa
- 5 g vinobrana
- 1 kesica bibera u zrnu
Priprema:
Povrće mora da bude bez oštećenja i bez fleka. Dobro ga operite, najbolje četkicom za zupe. Posle napunite posudu vodom i sirćetom i ostavite da se povrće još malo očisti. Paprikama skinite peteljeku i isecite povrće po želji. Stavite u bure ili staklenu posudu i preko stavite obruč. Prokuvajte litar vode i kada se prohladi dodajte so i šećer, konzervans, vinobran i biber. Mešajte dok se sve ne otopi, pa sipajte preostalu vodu i sirće. Kada se ohladi prelijte preko pripremljenog povrća. Ne sme da ispliva na površinu. Dobro zatvorite bure ili staklenu posudu i ostavite 21 dan da odstoji.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Jagnjeći kotleti sa belim lukom
Najukusnija torta od maka sa filom od limuna
Sočni lava kolač sa belom čokoladom
Čamci od tikvica punjeni piletinom i sirom