Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Slatko od dunja je starinski desert koji će vas zasladiti i kojeg ćete zavoleti već nakon prvog zalogaja. Dunje su pune vitamina i obično se koriste za pripremu džemova, pita , kolača i kompota, mada neki vole da jedu i neprerađene plodove.
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 g šećera
- 2 limuna
Priprema:
Dunje očistiti, iseckati na kockice i stavljati u činiju sa vodom u koju ste nacedili 1 limun da ne pocrne. Sipati u šerpu 2 litra vode, prebaciti dunje oceđene i staviti da se kuvaju 6-7 min. U drugu šerpu staviti šećer pa dodati oko 200-300 ml vode i ušpinovati, izvaditi dunje i ubaciti u špinovan šećer. Kuvati oko sat vremena da se se slatko skuva i kad izbiju gusti beli mehurovi i dunje postanu staklaste slatko je gotovo. Možete dodati i vanilin šećer ukoliko želite. Pred kraj naseći kolutove jednog limuna. Slatko možete sipati vruće u tegle pa ga okrenuti, ili šerpu pokriti mokrom krpom pa najbolje da prenoći i onda sipati u tegle i zatvoriti.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja