Većina ljudi u svojim vitrinama čuva nasleđeni servis, koji je u porodicama generacijama. On je svečan, kvalitetan i upotrebljava se samo u specijalnim prilikama.

Ipak, na takvim servisima se često pojavljuju fleke od dugog stajanja, što je posebno svojstveno za keramiku. Iako lepi, servisi sa takvim mrljama deluju musavo i prljavo, a ako se posuđe ne tretira blagovremeno na ispravan način, fleke je kasnije teško ukloniti.

Ali ni ovo nije nemoguće, jer vam u tome mogu pomoći dobri stari saveznici iz vašeg domaćinstva. Reč je o sodi bikarboni i pasti za zube.

Ukoliko se odlučite za metodu pomoću sode bikarbone, na celi tanjir pospite sodu, dodajte nekoliko kapi vode i napravite gustu pastu. Rasporedite je ravnomerno po površini suda i ostavite nekoliko minuta da deluje. Potom krpom obrišite mrlje.

Ako će vaš saveznik za borbu protiv mrlja biti pasta za zube, nanesite je čistom četkicom i istrljajte mrlju. Ukoliko bude bilo potrebe, postupak ponovite dok mrlja ne nestane. Sud temeljno operite i ostavite da se suši.

Izvor: Stvar ukusa