Čišćenje je retko kome omiljena aktivnost naročito u kuhinji, a pogotovo pranje kuhinjskih uređaja koji su nepristupačni i na kojima se masnoća i mrlje zadržavaju.

Upravo jedan takav aparat je i friteza. Za pripremu jela u fritezi obično se koristi velika količina ulja, što može da vas navede na pomisao da je njeno čišćenje noćna mora.

Međutim, iskusne domaćice pronašle su idealan trik pomoću kog se friteza sama čisti. Kad je reč o čišćenju friteze, bezbednost je uvek na prvom mestu. Od suštinskog je značaja da preduzmete sledeće korake:

1. Isključite fritezu iz struje

2. Proverite da li je ulje u poptpunosti hladno 

3. Kablove uvijte krpom ili papirnim ubrusom

Sada, kada ste preduzeli sve potrebne mere, vreme je za čišćenje. Ulje koje je u fritezi odložite ili ako je zaprljano - bacite, zatim izvadite mrežicu. U bočicu sa raspršivačem sipajte: jednu šolju alkoholnog sirćeta, pola šolje vode i dve kašike tečnosti za pranje sudova.  

Mrežicu i unutrašnjost friteze obimno pospite sodom bikarbonom, pa poprskajte domaćim sredstvom koje ste napravili. Sve prelijte vrelom vodom i ostavite 30 minuta.

Posle toga, vodu iz friteze prospite, pa sunđerom oribajte unutrašnjost, a žicom ili nožem očistite mrežicu. Sve isperite čistim sunđerom i mlakom vodom. Rezultat će vas oduševiti, a friteza je odmah spremna za korišćenje.

kako se čisti friteza  tiktok/bristlesandboxes

Izvor: Stvar ukusa