Uz dobru trpezu dobra kapljica uvek je dobrodošla. I to vinska, ona „na visokoj nozi”. Ako niste dobar poznavalac vina (takvih je malo), sigurno ste se do sada mnogo puta našli u situaciji da stojite pred policom sa belim, crnim i ružičastim, penušavim i desertnim vinima, i „bijete tešku bitku” koje da izaberete.

Evo male pomoći kako da izaberete odgovarajuće vino...Dobro uvek ne mora da znači i skupo

„Gde svi plaćaju, vino nije skupo”, kaže jedna portugalska poslovica. U to šta sve određuje cenu vina ovoga puta nećemo ulaziti - važno je da se vama ili vašim gostima dopadne. Cena za dobru kapljicu na kraju krajeva nije ni bitna.


Penušava vina

Oblik čaše: „Penušava vodica”, kako neki nazivaju šampanjac, služi se u uskim i visokim čašama. U njima će se duže penušati nego u onim plićim, sa većim otvorom.

Pije se uz: Kanapee, hladna predjela, deserte. Može se piti u bilo koje doba dana, uz doručak, kao aperitiv, kao digestiv za bolje varenje, uz desert ili obrok.

Temperatura na kojoj se pije: Od 8 do 10 stepeni.

Šta je šta? Mehurići ugljen-dioksida u penušavom vinu nastaju zahvaljujući prirodnom procesu sekundarnog vrenja. Šampanjcem se ne nazivaju sva penušava vina. Pravi, jedan jedini, je ono prirodno penušavo vino koje se proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Šampanji. I ostala penušava vina mogu da imaju visok kvalitet. U Nemačkoj je to sekt, u Italiji asti spumante, a u Rusiji se zove sovetskoe šampanjskoe.


Belo vino

Oblik čaše: Čaše su uže sa zidovima nešto uspravnijim ili oblika lale. Uska čaša omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu. Savet: Sipajte vino samo do pola čaše.

Pije se uz: Ribu i školjke - rizling, beli burgundac ili šardone (Chardonnay), salate, gusku ili patku (rizling), testeninu sa pikantnim sosom od sira, ili azijske specijalitete (polusuvo belo vino).

Osnovno pravilo glasi: Belo vino pije se uz svetlo meso - piletinu, ćuretinu, pačetinu i ribu. Ali mnogo važnije: Što je jelo aromatičnije, vino mora da bude jače.

Temperatura na kojoj se pije: Ne servira se ledeno. Idealna temperatura je od 8 do 12 stepeni.Bordo (Bordeaux)

Oblik čaše: Visoka, sa širokim balonom, pravljena za crvena vina punog tela, kao što su kaberne (Cabernet) i merlo (Merlot). Usmerava vino ka zadnjem delu usne duplje tako da se raskošne arome dok ga pijete raspoređuju u celim ustima. Bez obzira na veličinu čaša, trebalo bi ih napuniti samo u visini od 4 do 6 centimetara.

Pije se uz: Pačije belo meso, jagnjetinu ili krmenadlu - kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon), ali i uz junetinu, dinstana jela, divljač, živinsko meso i stare jake sireve (merlo).

Temperatura na kojoj se pije: Između 14 i 18 stepeni. Ako je vino suviše toplo, pola sata pre serviranja flašu stavite u frižider ili zamrzivač.


Crveni burgundac

Oblik čaše: Čaša za burgundac veća je od čaše za bordo. Ima veći balon kako bi akumulirala arome delikatnijih crnih vina, poput pino noara (Pinot Noir). Ovakva čaša usmerava vino na vrh jezika.

Pije se uz: Jake specijalitete poput divljači (voćni pino noar), uz guščetinu (ne previše suv burgundac), a uz paste i jela sa pirinčem božule (Beaujolais). Ali ne i sa specijalitetima koji se serviraju uz pikantne soseve.

Temperatura na kojoj se pije: Kao i za bordo, idealna temperatura za konzumiranje većine ostalih vrsta crnih vina je od 14 do 18 stepeni. Savet: Pre konzumiranja, vino sipajte u bokal i ostavite ga pola sata do sat vremena da u njemu „diše”.