Uz dobru trpezu dobra kapljica uvek je dobrodošla. I to vinska, ona „na visokoj nozi”. Ako niste dobar poznavalac vina (takvih je malo), sigurno ste se do sada mnogo puta našli u situaciji da stojite pred policom sa belim, crnim i ružičastim, penušavim i desertnim vinima, i „bijete tešku bitku” koje da izaberete.
Evo male pomoći kako da izaberete odgovarajuće vino...
Dobro uvek ne mora da znači i skupo
„Gde svi plaćaju, vino nije skupo”, kaže jedna portugalska poslovica. U to šta sve određuje cenu vina ovoga puta nećemo ulaziti - važno je da se vama ili vašim gostima dopadne. Cena za dobru kapljicu na kraju krajeva nije ni bitna.
Penušava vina
Oblik čaše: „Penušava vodica”, kako neki nazivaju šampanjac, služi se u uskim i visokim čašama. U njima će se duže penušati nego u onim plićim, sa većim otvorom.
Pije se uz: Kanapee, hladna predjela, deserte. Može se piti u bilo koje doba dana, uz doručak, kao aperitiv, kao digestiv za bolje varenje, uz desert ili obrok.
Temperatura na kojoj se pije: Od 8 do 10 stepeni.
Šta je šta? Mehurići ugljen-dioksida u penušavom vinu nastaju zahvaljujući prirodnom procesu sekundarnog vrenja. Šampanjcem se ne nazivaju sva penušava vina. Pravi, jedan jedini, je ono prirodno penušavo vino koje se proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Šampanji. I ostala penušava vina mogu da imaju visok kvalitet. U Nemačkoj je to sekt, u Italiji asti spumante, a u Rusiji se zove sovetskoe šampanjskoe.
Belo vino
Oblik čaše: Čaše su uže sa zidovima nešto uspravnijim ili oblika lale. Uska čaša omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu. Savet: Sipajte vino samo do pola čaše.
Pije se uz: Ribu i školjke - rizling, beli burgundac ili šardone (Chardonnay), salate, gusku ili patku (rizling), testeninu sa pikantnim sosom od sira, ili azijske specijalitete (polusuvo belo vino).
Osnovno pravilo glasi: Belo vino pije se uz svetlo meso - piletinu, ćuretinu, pačetinu i ribu. Ali mnogo važnije: Što je jelo aromatičnije, vino mora da bude jače.
Temperatura na kojoj se pije: Ne servira se ledeno. Idealna temperatura je od 8 do 12 stepeni.
Bordo (Bordeaux)
Oblik čaše: Visoka, sa širokim balonom, pravljena za crvena vina punog tela, kao što su kaberne (Cabernet) i merlo (Merlot). Usmerava vino ka zadnjem delu usne duplje tako da se raskošne arome dok ga pijete raspoređuju u celim ustima. Bez obzira na veličinu čaša, trebalo bi ih napuniti samo u visini od 4 do 6 centimetara.
Pije se uz: Pačije belo meso, jagnjetinu ili krmenadlu - kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon), ali i uz junetinu, dinstana jela, divljač, živinsko meso i stare jake sireve (merlo).
Temperatura na kojoj se pije: Između 14 i 18 stepeni. Ako je vino suviše toplo, pola sata pre serviranja flašu stavite u frižider ili zamrzivač.
Crveni burgundac
Oblik čaše: Čaša za burgundac veća je od čaše za bordo. Ima veći balon kako bi akumulirala arome delikatnijih crnih vina, poput pino noara (Pinot Noir). Ovakva čaša usmerava vino na vrh jezika.
Pije se uz: Jake specijalitete poput divljači (voćni pino noar), uz guščetinu (ne previše suv burgundac), a uz paste i jela sa pirinčem božule (Beaujolais). Ali ne i sa specijalitetima koji se serviraju uz pikantne soseve.
Temperatura na kojoj se pije: Kao i za bordo, idealna temperatura za konzumiranje većine ostalih vrsta crnih vina je od 14 do 18 stepeni. Savet: Pre konzumiranja, vino sipajte u bokal i ostavite ga pola sata do sat vremena da u njemu „diše”.
Još
KategorijeOstalo
Tema portala
NaslovnaNajnovijePraznici i slaveReceptiDesertiPosna jela Kuhinje sveta Trikovi i savetiZanimljivosti
© 2025 MONDO, Inc. Sva prava zadržana.
Vinski leksikon
Da li dobro vino mora da bude i skupo? Koje vino se pije uz koje jelo? U kojoj čaši se pije koje vino? Pripremili smo za vas mali vinski vodič.
Objavljeno 22.06.2013. 8:39h
Ruskinje najviše vole ovako da farbaju uskršnja jaja: Hladno bojenje daje najlepše šare duginih boja, rezultat svakog oduševi
Najboji prirodni način farbanja jaja u jarko crvenu boju star 50 godina: Potrebna vam je samo 1 namirnica
7 recepata za doručak bez mesnih prerađevina: Drže vas sitim satima, a neodoljivo su ukusni i prave se vrlo jednostavno
Najlepša crvena jaja za Vaskrs dobićete uz ova 4 prirodna trika: Zaboravite na hemikalije i veštačke boje
Najkremastija torta na svetu bez pečenja i jaja: Pravi se sa svega 20 minuta, a ukusom osvaja i najveće sladokusce
Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Najbrži i najukusniji ručak iz jednog tiganja: Sprema se za manje od 20 minuta
Posna bosanska razljevuša sa zeljem: Zdrav doručak koji može da se nosi na posao ili u školu
Proslavila se kao Drakčetova snaja u seriji "Moj rođak sa sela", pa onda samo nestala: Evo kako danas izgleda glumica Suzana Lukić
Bakin kolač po čuvenom receptu iz Jugoslavije starom preko 50 godina, najbolji je zbog 1 cake: A galete su danima sveže
Još iz kategorije
Koliko dete treba da je visoko i teško u odnosu na uzrast? Detaljna tabela od rođenja do 8. godine
Aleksandra u 66. godini rodila deseto dete: Zatrudnela prirodnim putem, lekar objasnio kako je to moguće
Smeju li trudnice da piju čajeve? Doktorka otkrila koji su bezbedni, a koje treba da izbegavate i zašto
7 stvari koje nikada ne bi trebalo da guglate: Prvu gotovo svi radimo i posle se žestoko pokajemo
Kako pronaći svoj lični stil u 11 koraka: Očistite orman, kreirajte mood board, pa uradite ovu stvar
Kako zračiti većim samopouzdanjem? Postavite sebi ova pitanja i uspećete da prevaziđete svaku situaciju
Pred nama je vikend koji donosi neočekivane obrte i posebnu energiju: Ova 3 znaka će izvući najbolje iz njega
5 modela jakni koje se savršeno slažu s farmerkama: Donosimo nepogrešive modne kombinacije za proleće 2025.
Pretplatite se na Elle Srbija magazin i na poklon dobijate Collacare: Ne propustite ponudu do 10. aprila
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.