Za ukusnu piletinu ili krmenadle ne treba nam rerna, ali pod uslovom da se pridržavamo saveta vrsnih kuvara. Oni savetuju da se meso isuši ubrusima pre pečenja ili ako ga odmrzavate, ostavite nekoliko sati u frižideru da ne bude vlažno. Najbolje bi bilo da ga posolite najmanje 45 minuta ranije.
Odmrzavamo meso na pogrešan način
Najbolje je meso odmrzavati u frižideru. Izvadite ga iz zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u frižider i zaboravite na njega dok se ne odmrzne. Ne samo da ćete smanjiti rizik od zaraze nego se i meso neće skuvati na površini, kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrotalasnoj.
Stavljamo hladno meso u tiganj
Stavimo li meso iz frižidera direktno na tiganj, rezultat bi nas lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno meso, ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata izvan frižidera.
Nestrpljivo dodajemo meso u tiganj
Ako tiganj nije dovoljno zagrejan, meso će se zalepiti, a sva će se sočnost izgubiti. Kuvari savetuju da najpre stavite malo ulja na tiganj koji dobro zadržava toplotu. Zagrejte tiganj i stavite meso pre nego što se ulje počne pušiti. Pečete li meso koje samo na jednoj strani ima kožu – neka ta strana ima prednost u tiganju.
Prebrzo okrećemo komade
Meso je spremno za okret u tiganju kad prestane da se lepi za površinu. To proverite tako što ćete lagano da podignete ivicu mesa - ako ima zlatnosmeđu boju i ne lepi se, tada je vreme da se se peče na drugoj strani. Jedino će tako dobiti finu hrskavu koricu.
Previše pojačavamo ili smanjujemo vatru
Idealno je da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne zapeče, a zatim je smanjite tako da bude srednje jačine. Dok se peče, nemojte se udaljavati iz kuhinje, ali ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno. Nakon što je meso gotovo, ugasite vatru i sklonite tiganj sa šporeta kako se ne bi isušilo.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.