Šta sa prljavštinom, hemikalijama i zemljom koja ne silazi sa kapice pečurke u nekoliko poteza četkicom? Vrsni kuvari koji su se pozabavili tim pitanjem testirali su pečurke i pronašli odgovore...

U kulinarskim krugovima pranje pečuraka pre pripreme većinom se ne oprašta. Razlog je logično objašnjenje da pečurke upijaju vodu poput sunđera te da "pijane" ne mogu postići jednako brzo visoku temperaturu poput suvih, zbog čega nakon pečenja mogu biti gnjecave i neukusne.

Šta se dešava sa prljavštinom, hemikalijama i zemljom koja može naštetiti zdravlju? To se zapitao i Kenji Lopez Alt, autor knjige Food Lab: Better Home Cooking Through Science, čijoj su se teoriji o tome da pečurke treba prati pridružili i drugi vrsni kuvari: Alton Braun, Harold Mekgi i Robert Volk. Kulinarskim testom srušili su mit da pečurke ne smeju primirisati vodi.

"Istina je da pečurke upijaju vodu tokom pranja, ali radi se o tek dva posto od njihove ukupne težine", kaže Kenji.

Lopez Alt sugeriše da to u kuhinjskom rečniku znači da se radi o jednoj i po kašici vode na pola kilograma pečuraka koja će ispariti tokom dodatnih 15 do 30 sekundi kuvanja.

Volk naglašava kako su pečurke ionako većinom voda, pa ako vam i budu gnjecave, verojatnije je da smo napravili preveliku gužvu u tiganju nego da smo ih predugo prali. Kuvari koji tvrde da je zabrana o pranju običan mit svoje pečurke peru pod mlazom vode i zatim suše u sušilicu za salatu, ali poslužiće i ubrus koji će upiti višak vode.

U svakom slučaju, pečurke uvek treba očistiti nedugo pre pripreme jer će oprane i spremljene u frižideru brže propasti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr