Čak i najiskusnijim domaćicama se desi nezgoda u kuhinji. To nije razlog za očajavanje jer postoje trikovi koji će vam pomoći da izbegnete nezgode u kuhinji i spasite specijalitete.
Papir za pečenje i grejač
Do nezgoda u rerni može da dođe ako odlučite da pečete, na primer orašaste plodove, na najvišoj temperaturi i papir dodiruje grejač. Veoma je važno da svi zapaljivi materijali i sastojci ne dodiruju grejače u rerni.
Blender, multipraktik bez poklopca
Ako ste iz bilo kog razloga ostali bez poklopca za blender, ne usuđujte se da meljete hranu. Ukoliko ste u žurbi, iskoristite kuhinjsku krpu umesto poklopca. Takođe, čak iako imate poklopac, nemojte obrađivati vrelu supu jer poklopac može da iskoči.
Prekuvano povrće
Znamo da hrana nikada neće da iskipi ako je nadgledamo. Ali ako se ne nadgleda, povrće koje se priprema može da se prekuva i postane previše mekano. Zato vodite računa koliko dugo kuvate povrće. Ukoliko se nezgoda ipak dogodi, previše mekano povrće iskoristite i pripremite čorbu ili dodajte začin i napravite sos.
Kolači koji nisu uspeli
Ako volite da eksperimentišete sa sastojcima ili preskočite neki korak u pripremi kolača, može vam se desiti da vam kolač ne naraste, zalepi se za posudu ili ne izgleda baš kao što ste zamislili. Ne očajavajte, iskoristite kolač i od njega napravite novu poslasticu dodajući mu slatke prelive, izdrobite ga i pomešajte sa voćem…
Aluminijumska folija i riba
Za pripremu ribe koristite papir za pečenje pre nego aluminijumsku foliju. Ako se ipak odlučite da pečete na foliji, nemojte dodavati sirće, paradajz, belo vinu i citrusno voće.
Stakleno posuđe i rerna, folija i mikrotalasna
Nisu sve staklene posude iste, kao što ni sve posude ne mogu bezbedno da se zagrevaju u mikrotalasnoj rerni. Zato je važno da uvek pre stavljanja u rernu ili mikrotalasnu proverite da li je posuda namenjena takvom načinu pripreme. U mikrotalasnoj ne treba zagrevati aluminijumsku foliju, plastiku, stiropor, ambalažu od gotove hrane.
Prekuvano/prepečeno meso
Kada vam se desi da prekuvate ili prepečete meso, nemojte odustajati od pripreme jela. Iskoristie ovo previše suvo meso i pripremite sos za testenine ili fil za pitu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem