Za pripremu kandiranog voća treba odvojiti nešto više vremena, ali će se trud svakako isplatiti. Kandirano voće je proces potapanja komada voća u šećrni sirup koji ga konzervira i pruža mu duži rok trajanja. Ovako obrađeno voće možete dodati raznim poslasticama i obogatiti ih.
Za kandiranje oko 50 komada voća srednje veličine biće vam potrebno 500 grama šećera i decilitar vode. Voće najpre dobro operite, očistite od semenki, krupnije voće isecite na komade.
Šećer otopiti sa vodom na srednjoj temperaturi, a zatim tim sirupom prelijte voćke. Sutradan voće iscedite, odnosno izvadite iz šećera, pa šećer ponovo prokuvajte i opet prelijte voće. Neka voće stoji u šećeru tri dana.
Voće zatim opet procedite, poređajte ga na pleh i ostavite da se suši u rerni na minimalnoj temperaturi ili na suncu. Kad primetite da se na voću stvorila korica od šećera, opet ga umoćite u sirup iz kog ste ga procedili i ponavljate proces umakanja i sušenja voća dok god imate sirup.
Osušeno, kandirano voće stavite u kutiju i čuvajte na hladnom mestu.
Možete se kandirati skoro sve voće, sem mekanijih poput lubenice i dinje.
Izvor: smedia
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem