Pečeno pile iz rerne sa krompirićima i domaćom supom spada u omiljene nedeljne ručkove za celu porodicu. Koliko god da domaćice često pripremaju ovaj delikates desi se ponekad da pileća kožica ne bude onako hrskava kao što smo navikli.
Zato, ukoliko želite pile sa rumenom hrskavom kožicom, koje ne postane suvo kada pile pečete na jačoj vatri, evo nekoliko trikova.

  • Pre ubacivanja pileta u rernu dobro ga posušite ubrusom pa začinite.
  • Meso se soli nekoliko sati pre ili noć pred pečenje.
  • Tokom pečenja meso treba češće da se okreće, podliva i premazuje sosom u kojem se peče.
  • Na početku temperatura rerne mora da bude jaka ili da se meso malo proprži u tiganju kako bi sa svih strana porumenelo i toplota mu zatvorila pore. Zatim ga pecite na umerenoj temperaturi.
  • Da kožica mesa ne bi zagorela, u sredini ili pred kraj pečenja treba ga prekriti alufolijom. Malo pre kraja je skinite, da se meso lepo zapeče.

SAVET: Za pečenje je bolje uzeti mlado pile, a starija živina je dobra za kuvanje ili dinstanje.