Špagete su decenijama omiljena hrana u celom svetu, što važi za većinu jela iz italijanske kuhinje. Najpopularnije su bolonjeze i karbonara, a zbog svoje brze i jednostavne pripreme često ih biramo kada nemamo vremena da kuvamo. To nije jedini razlog zašto spadaju u omiljenu hranu, ali je prednost. Istina je da, i ako su dosta kalorične, špagete su hrana koju organizam lako apsorbuje.
Možete ih praviti sa različitim umacima, a leti su odlične jer su lagane, pogtovo ako se spreme sa tikvicama. Međutim, da bi smo uživali u špagetama, važno je da znamo ne samo sa kakvim sosom da ih poslužimo, nego i kako i koliko dugo da ih kuvamo.
Ovih 8 trikova će vam pomoći u tome:
1. Špagete spadaju u namirnice bogate skrobom, zbog čega je važno da se kuvaju u dovoljnoj količini vode sa ciljem odvajanja skroba iz proizvoda. Na 100 g špageta ne treba da se stavlja ispod 1 l vode;
2. Voda u koju se stavljaju treba da bude blago posoljena i provrela, jer će se u suprotnom pretvoriti u kašu.
3. Italijani obično ne stavljaju ulje u vodu u kojoj se kuvaju špagete, ako baš morate da dodate, sipajte malo.
4. Na pakovanju piše koliko se dugo kuvaji i obavezno se pridržavajte tog vremena. Ono zavisi od toga od čega su napravljene, kao i od njihovog načina pripreme i njihove debljine;
5. Kada ih stavite u ključalu vodu, obazeno ih poklopite;
6. Kada provre skinite poklopac, a gotove lepo procedite;
7. Italijani preferiraju špagete spremljene al dente (u sirovijem obliku), ako ih ne volite tako, kuvajte duže;
8. Takođe, ne zaboravite da špagete treba da budu servirane tople zajedno sa sosom. Ukoliko sos sa kojim ćete ih servirati iziskuje više vremena, dobro bi bilo da prvo počnete sa njim i posle da stavite špagete da se kuvaju;
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem