Palenta ima posebno mesto na domaćoj tpezi koja se najčešće sprema kao kremasti prilog ili se od nje pravi čuvena proja.
Ovaj recept je malo drugačiji i od nje možete napraviti lažni pomfrit koji će vas oduseviti svojim ukusom, a u ovoj zdravoj grickalici moćićete da uživate do mile volje. Poseban ukus joj daje kombinacija žačina, a možete da se poslužite sa raznim umacima ili kao prilog uz meso.
Sastojci:
- 170 g palente
- 500 ml vode
- 1 čen belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- so, biber
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, a kada provri dodajte palentu i energično mešajte da vam se ne naprave grudvice. Dodajte malo soli i kuvajte oko 5 minuta da dobije gustu strukturu. Beli luk izgnječite, pa kada se palenta skuva dodajte ga sa ostalim začinima, promešajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta da se prohladi. U pleh dimenzija 20x20 obložen pek papirom, izlijte palentu, ravnomerno je rasporedite i stavite i zamrzivač na 20 minuta da se stegne. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Palentu pažjivo prebacite na dasku, pa je oštrim nožem isecite na trakiće nalik pomfritu. Poređajte ih na pleh, prelijte sa malo maslinovog ulja i precite oko 15 minuta dok ne dobiju hrskavu koricu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus