Sezona slasnih dinja je uveliko počela, a iako je svi svrstavaju u voće, ona je zapravo povrće. Ima izuzetno povoljan uticaj na organizam, zbog čega bi trebalo da je uvrstite u svoju ishranu što češće.

Dinja sadrži veliku količinu vode i relativno malo kalorija, pa je idealna za one koji paze na liniju, a odličan je diuretik i pomaže čišćenju organizma.

Sadrži veliki procenat vitamina C, B, beta karotena, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice.

A evo kako da odaberete slatku i zrelu dinju. Primenite ovih nekoliko saveta i svaki put ćete odabrati savršen plod.

Pregledajte dinju

Prvi zadatak je da pogledate kako dinja izgleda. Da li ima meke tačke ili pukotine? Izaberite dinju koja spolja nije oštećena bez bilo kakvih mrlja i pukotina.

Proverite boju dinje

Sjajna spoljašnjost je pokazatelj nezrele dinje. Trebalo bi da bude svetložute do svetle boje limuna, a ne zelena ili bela.

Težina dinje

Uporedite nekoliko dinja i izaberite onu koja je teža od ostalih. To znači da je sveže ubrana i da u sebi sadrži dovoljno vode. Plod koji dugo stoji počinje da dehidrira i da se suši, što je jasan pokažatelj da više nije za jelo. 

Test kuckanja

Ovo je prilično jednostavno. Samo tapkajte po dinji prstima. Ako proizvodi zvuk koji deluje kao da je šuplja prošla je test.

Izvor: Stvar ukusa