Nekada je pravljenje domaćeg sira bila svakodnevnica, naročito u seoskim domaćinstvima, gde je uvek bilo svežeg kravljeg mleka.

U današnje vreme sve više ljudi kupuje gotove proizvode, ali ukus nikako ne može da se meri sa onim domaćim. Ovaj recept za mladi sir vrlo je jednostavan i sa lakoćom ćete ga napraviti u vašoj kuhunji.

Sastojci:

  • 2 l punomasnog mleka
  • 250 ml neutralne pavlake
  • sok od dva limuna
  • 100 ml sirćeta
  • 5 g soli

Priprema:

U dublji lonac sipajte mleko i pavlaku, pa zagrevajte do vrenja. Pripremite čistu gazu, pa je stavite preko cediljke za testeninu. Kada mleko bude pred ključanjem, a to ćete znati po peni koja se stvara na površini, isključite ringlu, dodajte sok od limun i sirće, pa sve dobro promešajte. Ostavite 10-ak minuta da mleko krene da se siri, pa sve dobro promešajte. Kada se tečnost zgusne i dobije izgled zrnastog sira, prebacite u cediljku sa gazom. Gazu zategnite i vežite, pa podignite da se ocedi višak tečnosti. Nakon toga gazu otvorite i posolite sir po ukusu. Ponovo zamotajte sir, stavite preko njega tanjir i pritisnite nekim teškim predmetom. Vodu koja se bude skupljala na dnu gaze ocedite i bacite. Sir je gotov kada se iz njega sva tečnost ocedi, a to je oko sat i po dva vremena i tad je spreman za konzumiranje. Prebacite ga u činiju sa poklopcem i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa