Ananas sadrži dosta vitamina A, C, kalcijuma, kalijuma i fosfora. Takođe, ananas ne sadrži mnogo masti i holesterola. Poznato je da redovna konzumacija ovog tropskog voća jača imuni sistem, štiti zdravlje kostiju, smanjuje hronične upale, popravlja varenje, a odličan je saveznik i u mršavljenju. Domaće fermentisano sirće, čiji vam recept donosimo u nastavku odlično je za salate i soseve.

Sastojci:
1 ananas
80 g šećera 
1 litar filtrirane vode

Priprema:

Ananasu odstranite vrh na kom se nalaze listovi pa ga operite sodom bikarbonom. Isecite koru, unutrašnjost i srce ananasa. U sterilisanu teglu ređajte koru i srce. Pospite šećerom pa nalijte vodom. Stavite na tamno mesto i ostavite 2 nedelje da fermentira. Malo protresite teglu svakog dana. Procedite u čiste flaše nakon 2 nedelje i koristite za salate, soseve.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE