Šta je savršeno kuvano jaje? Belanca su čvrsta i nisu gumena, a žumanca kuvana, ali i dalje kremasta. Kako je kuvanje jaja u principu jednostavan proces, samo se stave u šerpu i preliju vodom, ljudi često pomisle kako ne postoji šansa da ne uspeju. Ali, to je greška, jer koliko god delovalo lako, ipak postoje stvari na koje treba da obratite pažnju. U nastavku teksta pročitajte kako da lako skuvate jaja pomoću jednostavnih trikova. 

Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usled temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi. 

Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuvana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano. 

Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno. 

Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen. 

Ako ih ostavite 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuvana. 

Pomoću jednog saveta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuvana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE